Критично турецька криза на Україну не вплине - Володимир Кушніренко

Критично турецька криза на Україну не вплине - Володимир  Кушніренко

Критичного значення турецька криза не матиме для України, бо в нас і так багато власних економічних проблем.

Турецьку фінансову кризу і чи  відіб'ється вона на Україні прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" експерт-міжнародник  Володимир  Кушніренко.

На фото: Володимир Кушніренко

Володимир  Кушніренко: Є поведінкова лінія США, введення торговельних мит на експорт товарів з європейських країни, головним чином на металургійні позиції — це сталь і алюміній. У виступах президента Трампа прослідковується чітка позиція: ми захищаємо свій ринок. Це вже триває майже два роки. Зараз США вводять ці торговельні мита для тих країни, які не співпадають з ними у певному зовнішньо-політичному курсі. Турецька республіка на чолі з Ердоганом намагається проводити свою власну політику, то з ЄС, то зі США. Туреччина зараз модифікується, у неї виникають ці зміни не тільки в риториці, але й в конкретних діях. І ця сукупність факторів, і світова торговельна війна, яка виходить за межі певних регіонів. Зараз Туреччина перебуває на етапі загострення цих дій.

Чи відіб'ється фінансова криза в Туреччині на Україні?

Володимир  Кушніренко: Все пов'язано настільки сильно, що будь-які зміни в одному регіоні, можуть призводити до змін в іншому регіоні. Система намагається балансувати, але збалансованою її важко назвати навіть через низку військових конфліктів, які по всьому світу відбуваються. Туреччина посідає важливе місце у світовому розподілі праці. Турецькі товари присутні на міжнародному ринку. України піддається зовнішньому впливу. Тому ситуація в Туреччині вплине і на Україну, адже Туреччина є нашим економічним партнером. Багато турецьких бізнесменів працює у нас, їхні переробні компанії часто користуються нашою сировиною. Україну послаблення Туреччини може якимось чином зачепити. Але у нас і так криза, і багато таких моментів, які можуть загальмувати великий вплив. Україна у великих світових кризах зазнавала не таких великих ударів, як фінансові ринки інших країни. У нас вистачає своїх проблем. Звичайно, що це вплине, але критичного значення мати не буде.

Принагідно повідомимо, що турецька валюта – ліра – втрачає позиції:  20% з початку цього тижня і 40% – за останній рік. Фінансова криза в Туреччині для багатьох стала несподіванкою. Погіршили ситуацію й нещодавні санкції США проти Туреччини – у відповідь на небажання Анкари звільнити американського пастора Ендрю Брансона, якого підозрюють у причетності до спроби державного перевороту в Туреччині. Однак турецька влада вважає, що падіння ліри – не наслідок авторитарного керування країною, а було спричинене штучно, зокрема, через соціальні мережі , і вже почала розслідування. Обвал турецької ліри пов’язують з американськими санкціями. А президент Ердоган називає це політичною змовою проти Анкари. Ердоган закликав громадян продавати долари і золото заради порятунку ліри, та також пообіцяв перевести з долара на національну валюту зовнішні торговельні операції з Україною, Іраном, Китаєм та Росією. А центробанк пообіцяв підтримати банки країни, аби уникнути краху фінансової системи. Втім експерти налаштовані скептично. Кажуть – ситуація не зміниться поки Анкара не змінить своєї поведінки в геополітиці.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!