Юрій Карягін: потрібно піднімати рівень життя в Україні

Юрій Карягін: потрібно піднімати рівень життя в Україні

Польща серед лідерів трудової міграції з України. 
 
 
В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Ввечері" про трудову міграцію розмірковув голова міжгалузевої профспілки українських працівників у Польщі професор Юрій Карягін.
 
Польща - одна з країн, які динамічно розвиваються. Молодий ЄСівський лев, якщо так можна сказати. Вони достатньо пізно вступили, але достатньо швидко показали свою потугу, можливості і амбіції. Коли ми говоримо про Польщу, то маємо розуміти, що якщо говорити про економіку, то вона вже вчетверо перевищує можливості України. Польща - це країна, яка не зазнала збитків під час відомої кризи 2009 року. Але ми повинні чітко розуміти, що Польща з українцями - це один економічний сценарій, Польща без українців - інший економічний сценарій. Скільки сьогодні українців у цій державі?
 
Юрій Карягін: На жаль, чітких статистичних даних ніхто не може надати, бо у нас в Україні вже 18 років не проводили перепис населення. Ті дані, які є на сьогоднішній день в українських і польських експертних джерелах, підтверджують, що  близько 1,5 мільйона українців зараз знаходяться в Польщі, а в сезонні місяці до 2-х мільйонів українців працюють у Польщі. Хочу зазначити, що зараз близько 2-х мільйонів поляків працюють по всій Європі. Українці "закривають" ці вакансії, які з'являються у польській економіці.
 
Друге питання - до 2020 року, за даними Міністерства економіки і розвитку  Польщі, вони потребуватимуть до 5-ти мільйонів працівників, які мають працювати на польських підприємствах.
 
Не хочеться думати, що це будуть лише українці. 
 
Юрій Карягін: Зараз вони активно працють з Індонезією, В'єтнамом, Кореєю, іншими азіатськими країнами. Ситуація на сьогоднішній день така. 
 
Коли ми говоримо про підтекст чи передісторію як це починалося, то ми повинні зрозуміти що зробили поляки. Після вступу до ЄС у 2004 році, поляки, як і Україна, зіткнулися з відтоком людей в Німеччину, Нідерланди, інші розвиненіші країни. Що вони зробили? Менеджмент Польщі прийняв єдиноможливе правильне рішення - вони вирішили підрахувати динаміку відтоку населення, скільки поляків працюють за кордоном, скільки емігрували на триваліший термін. У 2011 році влада Польщі провела перепис населення - перший після 2002 року. Завдяки цьому перепису вони усвідомили масштаб лиха. 1,9 мільйона громадян Польщі виїхали  з країни (у два рази більше, ніж у 2002 році). Щоб вирішити проблему трудової міграції Польща і почала цю гігантську акцію, спрямовану на довгі роки, - залучати не тільки трудових мігрантів із сусідніх країн, колишнього соцтабору, а й створювати більш лояльні умови для вступу іноземців у свої вузи і спрощення умов для ведення бізнесу. Результат - з 2014 року (четвертий рік поспіль) економіка Польщі показує стійке зростання на рівні понад 3% ВВП, багато в чому завдяки мігрантам. А ми могли б зробити так, як зробили поляки?
 
Юрій Карягін: Могли б, безперечно. Але для цього треба зробити те, про що було сказано раніше. А саме - розвивати свою інфраструктуру, піднімати рівень життя в Україні, і, очевидно, треба платити більше українцям. Зараз з'являється така нова тенденція - українців багато польські фірми почали вивозити в Німеччину, Іспанію. Буває так, що і ошукують українців. Є багато зараз проблем із тим, що польські підприємці не платять, ошукують українців. У цьому їм допомагають і наші посередницькі фірми, яких зараз дуже багато. В Україні їх зареєстровано близько 1,5 тисячі. 
 
З нашої економіки "вимиваються" дуже хороші фахівці. Це будівельники, слюсарі, люди, які працюють в інформатиці. Багато українців приїжджають на сезонні роботи. До речі, польський уряд прийняв закон про таких спеціальних робітників, які допомагають під час збирання сільськогосподарської продукції. Ми написали разом із "Солідарністю" лист до Президента Польщі, щоб внести зміни до цього закону, бо там немає визначеної мінімальної оплати за годину, і там дуже низький рівень безпеки праці. Разом із профспілками Польщі намагаємося міцно захистити інтереси наших українських працівників, які прижджають на сільськогосподарські роботи. Зараз профспілки вимагають підняти на близько 14 злотих оплату за годину. Ми намагаємося підтримувати польські профспілки, стежимо, щоб не було дискримінації в питанні оплати праці. 
 
Тема відтоку мізків за кордон на  думку декого, є некоректною. Один із плюсів трудової міграції є те, що люди прераховують значні гроші. Багато з тих, хто виїхав, перераховують своїй родині гроші. За даними НБУ, розмір грошових переказів заробітчан перевищив рівень прямих іноземних інвестицій в Україну, і становить 9 мільярдів доларів. Офіційно в 2017 році українські робітники лише з Польщі в Україну перерахували суму, рівну від 3 до 4%  українського ВВП - близько 12 мільярдів злотих. Інша точка зору - песимістична. НБУ підрахував: подальший відтік кадрів за кордон може прискорити зростання цін і уповільнити економічне зростання. Якщо стримувати в ручному режимі, то стримувати інфляцію більше не вдасться, як і підвищувати зарплату без зростання економіки. 
  
Юрій Карягін: Зараз ситуація така, що приймаються  такі організаційні рішення, що перекривається рух до Росії. Може збільшитися кількість тих, що виїжджали на роботу в Росію. Як економіст я аналізую ці негативні тенденції, які ми проводимо разом з Інститутом  соціальних відносин АН України. На жаль, динаміка не на нашу користь. Треба дуже серйозно попрацювати над тим, щоб втримати людей в нашій державі, щоб не виїжджали люди. Хочу наголосити, що, на жаль, збільшується щорічний виїзд  молодих людей на навчання.  Приблизно від 50 до 70 тисяч молодих людей виїжджають на навчання в Польщу. І коли польські соціологи проводять опитування, вони виявляють, що тільки 10% з тїєї групи, яка виїхала за кордон,  хочуть повернутися назад в Україну. 
 
Прослухати повну версію розмови. 
 

Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" на Українському радіо!

 

На фото - Юрій Карягін.

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
"Це приціл на майбутнє" — Попович про Коаліцію бронетехніки
Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович
Блокування польсько-українського напряму може призвести до збитків аграріїв на мільярд доларів за рік — Козаченко
"Польські фермери в полоні ілюзій". Боярчук про блокування кордону з Україною