Ярослав Войтко: У справі Манафорта йдеться про надзвичайно серйозні звинувачення

Ярослав Войтко: У справі Манафорта йдеться про надзвичайно серйозні звинувачення

Суд над Манафортом: що нового Україна і США дізнаються один про одного? Судовий процес над Полом Манафортом ризикує стати одним із найрезонантніших за останній час.

На фото - Пол Манафорт.



В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" юридичні аспекти справи Манафорта коментував дипломат, експерт-міжнародник Ярослав Войтко.

Маємо достатньо свіжу заяву міністра закордонних справ  Росії Сергія Лаврова щодо безперспективності зустрічі  у нормандському форматі. Він каже, що зустріч лідерів нормандської четвірки має відбутися після того, як будуть виконані попередні домовленості про розведення сил і засобів у трьох населених пунктах (Покровське,  Золоте, Станиця Луганська), і Україна визнає особливий статус Донбасу. Чи означає це глухий кут для Мінська, нормандського формату, для будь-яких мирних перемовин?

Ярослав Войтко: Це такий мовою північних сусідів "вялотекуший процесс". Це риторика не нова з російської сторони, яка, як і раніше, стверджує, що жодного стосунку до конфлікту вона не має, бо це нібито громадянська війна в Україні.  Це ще одна спроба виправдатися перед очима міжнародної громадськості, і ще одна спроба взяти з меню мінських домовленостей те, що їм найбільше підходить.

Зокрема, особливий статус Донбасу?

Ярослав Войтко: Так, особливий статус Донбасу. Хоча справді перші пункти домовленості закінчилися 31 грудня 2015 року, але оскільки у нас немає нічого взамін цим домовленостям, то ми, як і раніше, до них звертаємося. Перші пункти - це безпекові, а другі - це вже політичні, які дуже хочеться російській стороні - особливий статус, вибори і т.д.

Президент України Петро Порошенко відкидає можливість набуття закону про особливий порядок місцевого самоврядування, поки всі сторони конфлікту не виконають умови, досягнуті в Мінську домовленості. Важливі не тільки пункти домовленості, а й послідовність їх виконання. Якщо перекинути цю піраміду, то виходить зовсім інша картина. Є й інша заява. Спецпредставник Держдепу США Курт Волкер сказав, що згідно з мінськими угодами Російська Федерація має допустити місію ОБСЄ до конрольованої ділянки російсько-українського кордону на Донбасі. І тут раптом місія ОБСЄ починає фільмувати з безпілотників як російські конвої заходять в Україну, те, що відбувалося упродовж конфлікту. Але таке враження, що ОБСЄ поступово прозріває.

Ярослав Войтко: Ми знаємо про десятки так званих гуманітарних конвоїв чи навіть не конвоїв, а просто заходу гуманітарної техніки через кордон неконтрольовано через українську територію. Якщо позбутися російських спостерігачів у місії ОБСЄ, то тоді можна розраховувати на якісь подвижки в цьому плані. Інакше це триватиме ми не знаємо скільки.

Цей трикутник США - Росія - Україна чи Україна - Росія - США - надзвичайно цікавий. У ньому є такі поворотні пункти як зустрічі Трампа з Путіним. Одна з них відбулася не так давно в Гельсінки. Там існувала домовленість про ще одну зустріч. Але її перенесли на 2019 рік. Радник Білого дому з питань безпеки Джон Болтон повідомив, що Трамп переніс зустріч з Путіним на 2019 рік, "коли закінчиться полювання на російських відьом". Полювання на російських відьом, у тому числі і процес над Манафортом, теж належить до стадії цього полювання?
 
Ярослав Войтко: Так, є два процеси. Перший процес триває уже два тижні. Сьогодні третій тиждень розпочнеться. Зараз заслуховується сторона звинувачення. Спеціальний радник Міністерства юстиції (так правильно називається посада) Мюллер пред'являє звинувачення, тому часто його називають спеціальним прокурором.

Зараз триває процес, який стосується фінансової сторони справи. Тобто звинувачується пан Манафорт у тому, що він вчинив фінансові злочини проти своєї держави. Другий процес буде у вересні, і буде стосуватися політичних аспектів. І саме там буде розглядатися основне, як на мою думку, питання для всього світу - чи була змова між американською і російською стороною для того, щоб просунути у президенти пана Трампа. Він цікавий тим, що безпосередньо стосується України. Сплили прізвища, які нам відомі, - від Ахметова до Януковича, Тігіпка, Колєснікова, Льовочкіна та інших, які були причетні до того, що пан Манафорт отримував, як тепер виясняється, незаконно ці кошти, не декларував їх податковим органам США, переказував в офшори. Тому зараз він має за це відповісти.  

Фінансова і політична справа.  У цьому випадку, якщо когось за щось мають посадити, то посадять саме за фінансові зловживання чи все таки є перспектива ведення політичного втручання?

Ярослав Войтко: Ми будемо бачити як закінчиться перший процес. Якщо по першому процесу Манафорт буде якимось чином виправданий, (хоча зараз багато свідчень проти нього), то це надихне Трампа і його команду. Будуть казати, що політичний процес - це справді полювання на відьом, і тоді потрібно це діло припинити, про що Трамп вже просив неодноразово генерального прокурора США.  Якщо зараз буде доведена вина пана Манафорта в фінансових махінаціях (а вона таки може бути доведена, бо є дуже багато свідчень), то буде більше підстав про політичну сторону справи поговорити. Йдеться про надзвичайно серйозні звинувачення. Державна зрада, робота проти американських інтересів, змова, перешкоджання роботі юстиції. За такі справи дають десятки років. Давайте сподіватися, що судова гілка влади США об'ктивно в усьому розбереться.

Як справа Манафорта може відгукнутися на українських реаліях? Коли говориться про відмивання коштів, а зараз саме ця стадія суду актуальна,  у США дійсно фігурують прізвища Ахметова, Тігіпка, Клюєва, інших. На скільки далеко простягаються руки американської фіміди?

Ярослав Войтко: Якщо буде доведено їхню вину, то до української сторони американська сторона може звернутися по допомогу у притягненні їх до відповідальності. Цей фінансовий прцес має закінчитися до 1 вересня.

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по будня з 13.00 до 15.00!

 

На фото - Ярослав Войтко.

Останні новини
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
Новини по темі
Чи буде справедливість через 10 років? Адвокатка родин Небесної сотні про справи Майдану
"Від любові до ненависті один крок" – адвокатка про тонкощі поділу спільно нажитого
Польський суддя, що дозволив знову блокувати кордон, може бути залежним від попередньої влади — Галина Чижик
В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ — Шабаєв
НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков