Олексій Їжак: Росія проробляє або принаймні розробляє можливість нової переможної війни

Олексій Їжак: Росія проробляє або принаймні розробляє можливість нової переможної війни

США запроваджують новий пакет санкцій проти Росії як відповідь на так звану справу Скрипалів. У Росії заявили, що введення нових санкції США будуть сприйняті як оголошення війни. У разі посилення економічних санкцій проти Росії їм доведеться відповідати економічними, політичними та іншими методами, заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв. За його словами, якщо буде щось типу заборони банків чи використання тієї чи іншої валюти, то в Росії це вважатимуть оголошенням війни.

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію прокоментував експерт з міжнародної безпеки Олексій Їжак.

Чому Росія сприймає нові санкції як оголошення економічної війни? Які у відповідь м'язи буде показувати Дмитро Медведєв на ці санкції?

Олексій Їжак: Поки що він уже все показав, він сказав. Це і є грою м'язів з боку Медведєва. А з того, що він сказав, то треба розуміти, що там дві сюжетні лінії відбуваються навколо санкцій. Введені санкції за порушення Росією Конвенції про заборону хімічної зброї через справу Скрипаля. І ці санкції обмежені, вони будуть введені 22 серпня, і потім можливий ще другий раунд, якщо Росія не надасть доказів, що це не вона. Через кілька місяців ще один раунд санкцій можливий. Але в Конгресі обгововорюють новий закон, згідно з яким Росія може бути визнана спонсором світового тероризму, можуть бути застовані заходи проти особисто Володимира Путіна, і можуть бути дійсно обмеження щодо роботи російських банків в іноземній валюті. І ось на це Росія матиме якось відповідати, хоч вона ще не знає як відповідати.

А які ймовірні варіанти як саме будуть відповідати? Які санкції економічні вони можуть запровадити, крім тих, які викликають насмішку - заборона інвестицій з боку США на території Росії?

Олексій Їжак:
За даними минулого року, Росія тридцятий торговельний партнер США. Вони навіть не відчувають, що робить Росія. Те, на що натякає Медведєв, то я б звернув увагу на його слова про "та інші заходи". Це означає, що Росія проробляє або принаймні розробляє можливість нової переможної війни, але це вже, я думаю, не Україна, Білорусь чи Вірменія. Ось на це б я міг звернути увагу.  Це може бути. Це останнє, що є в Росії.

Нагадаємо: перший етап цих санкцій стартує 22 серпня. Нові санкції, які США планують запровадити проти Російської Федерації через незаконне використання нею  хімічної зброї плануть запровадити двома етапами, якщо Росія не виконає вимоги, пов'язані з припиненням такого використання.

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

 

На фото - Олексій Їжак.