Петро Возний: "Правила поведінки під час грози врятують вам життя"

Петро Возний: "Правила поведінки під час грози врятують вам життя"

Про те, що блискавка небезпечна, знають усі. За статистикою, у світі щороку від удару блискавки гинуть до 3000 людей.
 
Правила поведінки під час грози нагадав в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" керівник Департаменту охорони праці ДТЕК "Київські електромережі" Петро Возний.
 
 
Блискавка - це електричний розряд, це відомо всім ще зі школи. Надзвичайно потужний, надзвичайно висока напруга. І звичайно, в місці, куди влучає блискавка в землю чи у водойму на відстані близько 70-100 метрів дуже небезпечно перебувати, бо можна потрапити під її дію. А оскільки це величезна напруга, то наслідки такого влучання блискавки чи її дії, вони дуже часто приводять до фатальних наслідків.
 
Тому, звичайно, перша порада буде для всіх слухачів, тільки починаються перші ознаки блискавки чи грози, потрібно сховатися в закритому приміщенні. Не потрібно ховатися під дерева. Якщо дерево високе десь саме стоїть, якщо воно знаходиться у фронті грози, блискавки, то велика ймовірність потрапляння блискавки саме у високу споруду, високу металеву опору чи високе дерево. Тому переховуватися під такими предметами вкрай небезпечно. Треба намагатися сховатися в будівлі.
 
Стежити за дітьми, звичайно. Проконтролювати, щоб вони сховалися під час грози у будівлі, щоб не потрапити в таку неприємну річ. Звичайно, якщо ви перебуваєте біля водойми під час грози, то ви маєте пам'ятати, що водойма - це величезний відкритий простір і є дуже часто об'єктом притягування.  
 
Чи можна під час грози користуватися мобільним телефоном?
 
Гроза не є перешкодою для користування мобільним телефоном. Він не притягує розряд блискавки. Але оскільки мобільний телефон - це зв'язок через частоту, то під час блискавки споживачі можуть відчути перешкоди для нормального зв'язку. Але сам мобільний телефон не є предметом, який притягує розряди блискавки, тому користуватися ним можна під час грози.  
 
Прослухати повну версію розмови