Бійці батальйону "Торнадо" утримувалися в СІЗО з порушеннями - Олександр Федорук

Бійці батальйону "Торнадо" утримувалися в СІЗО з порушеннями  - Олександр Федорук

Протиправні дії колишніх бійців батальйону "Торнадо" виражалися в протидії адміністрації установи. Проте їх утримували з порушенням норм законодавства, що й призвело до бунту.

Заворушення та правопорушення у Лук'янівському СІЗО. Що або хто стоїть за засудженими колишніми бійцями батальйону "Торнадо" і чому так нахабно порушені всі правила утримання ув'язнених? На ці питання відповідав в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" керівник пенітенціарного напрямку Асоціації українських моніторів Олександр Федорук.

На фото: Олександр Федорук

Справа ця досить резонансна. Розкажіть, що насправді відбулося, і хто стоїть за подіями у Лук'янівському СІЗО?

Олександр Федорук: Ситуація розцінюється як надзвичайна. Група осіб, які є фігурантами у досить резонансній справі, вчинили неправомірні дії на території режимного об'єкту, яким є слідчий ізолятор. Вони відмовилися виїжджати за межі установи, пояснюючи це власними мотивами. Можливо, намагалися протидіяти розслідуванню у справі. Їхні дії виражалися в протидії адміністрації установи. Безпосередньо вони заблокували двері, озброїлися заточеними предметами та погрожували вчинити насильницькі дії в разі невиконання їхніх вимог.

Звертається увага на те, що вони перебували там у привілейованих обставинах. Вони мали інтернет, телефони. Це були ув'язнені чи не ув'язнені люди насправді?

Олександр Федорук: Тут дійсно дуже багато питань до адміністрації установи і до працівників, які забезпечують безпеку і слідкують за режимом. Той перелік, яким вони користувалися, це все заборонені предмети. Вони не мають бути на території установи. Тому дуже багато запитань. Відповіді отримаємо після розслідування, яке проведе прокуратура. Також треба звернути увагу на те, що їх утримували не окремо, а разом. Це теж неправильно. Низка порушень законодавства призвела до надзвичайної події. У Лук'янівському СІЗО утримуються люди з різних регіонів України, які чекають суду. А також є люди, які тільки підозрюються у вчиненні злочину, тобто не є злочинцями. Тобто такі дії загрожували не лише працівникам установи, але і людям, що там перебували.

Нагадаємо, рота патрульної служби міліції особливого призначення "Торнадо" – це колишній добровольчий спецпідрозділ МВС України. Створено його було у вересні 2014 року в структурі ГУ МВС України в Запорізькій області на базі особового складу розформованого добровольчого батальйону "Шахтарськ". Розформовано наказом міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова 18 червня 2015 року. За заявою української військової прокуратури, бійці роти практикували без судні убивства, тортури і зґвалтування по відношенню до цивільного населення. 7 квітня 2017 року Оболонський районний суд Києва виніс обвинувальний вирок відносно 12 бійців розформованої роти "Торнадо".  Екс-командир роти  отримав 11 років в'язниці, його заступник  – 9 років. Ще шестеро обвинувачених отримали від 8 до 10 років в'язниці, чотири "торнадовці" засуджені до 5 років умовного ув'язнення, троє з них з відстрочкою на 2 роки та один — на 3 роки.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Українські СІЗО: чому будівлі не ремонтують і не будують — коментує представник омбудсмена Олександр Гатіятуллін
В Одесі в колонії сталися заворушення, постраждали чотири людини — поліція
У Парижі відбулися масові заворушення
Мадрид сколихнули заворушення після смерті вуличного торговця
Фігурантам справи про масові заворушення в Одесі незабаром оголосять підозру