Анабелла Моріна: " На Поштовій площі має з'явитися музей"

Анабелла Моріна: " На Поштовій площі має з'явитися музей"

Археологи та активісти сподіваються на те, що постанова Верховної Ради та рішення експертної ради Міністерства культури будуть виконані і на історичному місці на Поштовій площі з'явиться музей, а не торговий центр. 

У Києві на Поштовій площі затопило місце розкопок кварталу середньовічного Києва. Причиною стала аварія на водогінній системі. Активісти в соцмережах скаржилися на те, що комунальники не відреагували на це підтоплення. Що ж там саме сталося розповіла в ефірі Українського радіо в Інформаційно-розважальному ранковому шоу "Культура. Live" київська краєзнавиця, керівник громадського руху "Почайна" Анабелла Моріна.

На фото: Анабелла Моріна

Анабелла Моріна: Я зараз перебуваю на території розкопок  з начальником Управління з  надзвичайних ситуацій Подільської РДА та представником "Київводоканалу", знайшли місце, де саме відбувся прорив труби. Це сталося на території будівельного майданчика торговельного центру, якого сподіваємося не буде ніколи, а натомість на цьому місці буде музей. Там зараз витікає невеликий потік вода із труби, адже вчора "Київводоканал" перекрив усе водопостачання на Поштовій площі, тобто магістральну трубу. Вчора вода витікала потужно, майже був такий своєрідний водоспад.

Скільки тривало це підтоплення? Це було не один день?

Анабелла Моріна: Майже два дні. Вчора це був великий потім, а сьогодні незначний, бо центральна труба перекрита.  Як нам казали представники "Київводоканалу", труби на території будівельного майданчика забудовник повинен був передати їм на баланс за умовами договору на будівництво торговельного центру. До речі, вони нічого не платять місту за те, що взяли цю земельну ділянку. Вони повинні були труби централізованого водопостачання передати на баланс міста, але цього не зробили. Тому представники "Київводоканалу" відреагували лише після того, як їм подзвонили народні депутати.  Керівництво почуло ситуацію, і перекрили водопостачання на аварійній ділянці.

В соцмережах з'явилося повідомлення, що підтоплені стіни і артефакти вже плавають у воді.

Анабелла Моріна: Це так, там дуже багато налило води і артефакти дійсно плавають у воді. А земля відвалювалася і падала. Відкривалися нові шляхи, щоб стікала вода. Це сталося завдяки халатності саме забудовника. Там ніякої системи водовідведення немає. Всі ці роботи, які проходять, вони аварійні.

Артефакти можна буде врятувати?

Анабелла Моріна: Ми дуже на це сподіваємо і закликаємо усіх не байдужих на Поштову площу. Ми вже тут стоїмо впродовж двох місяців. Була постанова Верховної Ради про те, що треба надати національний статус цій пам'ятці культури. Але влада міста робить все можливе, аби довести, що це місце не має ніякого історичного значення, що археологи не такі і артефакти не такі, підбурює інших вчених. На експертній раді Міністерства культури було прийнято рішення про надання національного статусу цій пам'ятці. І ми сподіваємося, що постанова ВР все ж таки буде виконана і на цьому місці буде музей. Закликаємо всіх небайдужих долучитися до активних дій, які зупинять забудовника.

 

Далі ситуацію з підтопленням на Поштовій площі прокоментував начальник Управління охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк.

На фото: Олександр Никоряк

Міська влада справді робити все можливе, аби не було там музею? Критична ситуація зараз із цими розкопками? Як Ви це можете прокоментувати?

Олександр Никоряк: Не погоджуюя із тим, що київська влада робить усе можливе, щоб на тому місці не було музею. Київська влада і Управління охорони культурної спадщини робити все для того, щоб на тому місці таки з'явився музей. Нещодавно на розгляді в Управління  була облікова документація і паспорт того місця, розглядалося питання щодо визнання цієї пам'ятки археології.  Рішення було прийнято і документи передані Міністерству культури.

Але ж вчора з'явилася інформація, що археологи мають ще зібратися на конференцію та довести, що це місце таки має історичне значення.

Олександр Никоряк: Це ініціатива Мінкультури, щоб провести таку конференцію і обговорити питання щодо пам'ятника історії цього місця. Тому що підтримали лише пам'ятку археології так як було в обліковій документації та паспорті цього місця.

Коли будуть ліквідовані наслідки підтоплення? І що там сталося?

Олександр Никоряк: На скільки мені відомо, там прорвало трубу централізованого водопостачання. Туди виїжджали позавчора від Управління охорони культурної спадщини інспектори, зафіксували проблему, були викликані представники Київводоканалу, перекрили воду, КП шляхо-транспортних споруд (КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва")  встановило там водовідкачування.

Чому не можна цього запобігти?

Олександр Никоряк: Зараз там зупинені всі роботи: і археологів, і будівельників. За проектом там має бути дренажна система, яка буде відводити воду в Дніпро. Така  системи не зроблена. Наразі просто стоять електричні мотори, які постійно відкачують воду. Так триватиме, поки не буде зроблена дренажна система, щоб вода самостійно відкачувалася в річку.

Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Дробович: "Читати Булгакова, досліджувати – скільки завгодно… Але не будуть названі на його честь музеї і вулиці"
"Український фенікс": як півник з Бородянки нагадав світові про васильківську майоліку та став символом незламності
"Культурна дипломатія завдяки Марії Примаченко популяризує Україну" – директорка Нацмузею декоративного мистецтва
"Ця ділянка проблемна ще з часів будівництва". Інженер про закриття кількох станцій метро у Києві