Гліб Канєвський: "Для Укрзалізниці аморально наймати есемемщик за великі гроші"

Гліб Канєвський: "Для Укрзалізниці аморально наймати есемемщик за великі гроші"

Укрзалізниця є державним підприємством, де постійно розкрадають сотні мільйонів гривень, тому  не має ніякого морального права наймати співробітника за такі великі гроші в 117 тис. грн. на місяць.

ПАТ "Укрзалізниця" уклала угоду з ФОП про послуги у сфері "Facebook" на 740 тисяч гривень. Загалом підтримка з винагородою обійдеться в середньому в 117 тис. грн на місяць. Скільки можуть дозволити платити співробітникам державні компанії і звідки вони беруть гроші та  куди їх витрачають проаналізував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" голова експертної організації з питань протидії корупції State Watch Гліб  Канєвський.

Інколи вже стомлюємося говорити про те, хто і скільки заробляє, скільки мають заробляти топ-менеджери в Україні для того, щоб убезпечити країну від корупції. Якщо зараз говорити про популяризацію "Укрзалізниці" та її сайту, то загалом підтримка з винагородою обійдеться в середньому в 117 тис. грн на місяць. На скільки це мало чи багато для такої роботи? Як би Ви це прокоментували? На скільки державне підприємство може собі дозволити платити таку зарплату одній людині, яка не є топ-менеджером?

Гліб  Канєвський: Я назву це одним словом: марнотратство у відношення до "Укрзалізниці". Чому? Та тому, що, по-перше, послугами пасажирських перевезень клієнти підприємства незадоволені. Потяги їздять повільно і в деяких вагонах, як плацкартних, так і купейних, просто неможливо знаходитися, тому що взимку - холодно, а влітку дуже спекотно. Яку б гарну сторінку на сайті есемемщик не зробив, на пасажирів, які їдуть в плацкарті, це не вплину жодним чином. По-друге, "Укрзалізниця" як державне підприємство має свою прес-службу, де сидять люди, отримують зарплату і додатково ще наймати якогось есемемщик  за контрактом, на мою думку, це і є те саме марнотратство, тому що просто будуть витрачати додаткові гроші, хоча люди і так отримують за аналогічні послуги зарплату і системно працюють зі сторінком "Укрзалізниці". По-третє, в експертному середовищі уже ходить такий жарт, що вже потрібно  "Укрзалізницю" називати "Укргодівниця", тому що це одне із найбільш корупційних підприємств України. Я вам наведу цифри, що тільки в минулому році Антикорупційне бюро нарахувало 16 кримінальних справ щодо оборудок Укрзалізниці, де державі були завдані збитки на загальну суму 650 млн. грн. На жаль, така тенденція продовжується. На підприємстві постійно виникають скандали при тендерах на паливо, на запчастини. На мою думку, на підприємстві де постійно розкрадають гроші, сотні мільйонів гривень, воно не має ніякого морального права наймати есемемщика.

Тоді хто і як в такому випадку має відреагувати на таке повідомлення і на цей факт? Перевірити на скільки це доцільно чи недоцільно, і чи справді на це підуть гроші? Чи насправді гроші просто спишуться та підуть на щось інше?

Гліб Каневський: На це має відреагувати Міністерство інфраструктури та безпосередньо міністр Омельян — це його пряма відповідальність. Нещодавно була ситуація, що на четвертому році війни "Укрзалізниця" закупила значки для залізничників саме у Росії.  Ще тоді треба було направити Департамент внутрішніх аудиторів, щоб провести аналіз тих закупівель, які були і будуть здійснені підприємством, аби попередити банальне розтрачання грошей.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
БПЛА для ветеранів-залізничників: I підрозділ моніторингу запрацює за місяць — Укрзалізниця
"Муніципальна няня", "Помічник ветерана" та мультидисциплінарні команди — Жолнович про трансформації соцпослуг
"Кабмін не знає, звідки брати гроші, щоб профінансувати мобілізаційний резерв" — Фріз
Гліб Вишлінський: на які гроші живе Україна під час війни
"Укрзалізниця" не підвищуватиме ціни на внутрішні пасажирські перевезення