Роман Маселко: суддя Дев'ятко кидав за грати потерпілих активістів Євромайдану

Роман Маселко: суддя Дев'ятко кидав за грати потерпілих активістів Євромайдану

Суддя Владислав Дев'ятко. Які запитання виникають до головуючого на процесі над Віктором Януковичем? Чи буде довіра до цього процесу і довіра до вироку, який має бути винесений цим суддею? Цю ситуацію у програмі Українського радіо "Коло доброчесності" з Наталею Соколенко коментував Роман Маселко, член Громадської ради доброчесності, голова Ради громадського контролю при НАБУ.

На фото: Роман Маселко

Які головні питання до Владислава Дев'ятка прозвучали щодо його відповідності доброчесності і професійній етиці? Справа Януковича у надійних руках. Чи це справді так?

Роман Маселко: Суддя Дев'ятко є дуже знаковою особою. Для того, щоб зрозуміти чому, давайте повернемося трошки назад і подивимося в чому була проблема правосуддя часів Януковича? В тому, що абсолютна більшість, тобто 95 % суддів, незважаючи на будь-які докази невинуватості осіб, виносили рішення стосовно засудження. В усіх випадках це були незаконні рішення і вони стали репресивним механізмом у руках влади.

І абсолютно залежними від влади, хоча судівська влада має бути незалежною?

Роман Маселко: Абсолютно. Тобто в чому суть судової влади? Що вона є окремою, незалежною, незважаючи ні на які вказівки, тиск... У них є закони, яких вони повинні дотримуватися. В часи Януковича, в часи Майдану це було зневільовано і судді, незважаючи на закон, засуджували невинних. І власне Майдан постав проти цього. Він поставив вимоги, що ці судді, які виносили ці рішення, мають бути, як мінімум покарані, звільнені, а по-друге, сама судова система має змінитися. Що відбулося по пану Дев'ятко? Всі розуміють, що судді часів Майдану виносили замовні рішення, але особливість пана Дев'ятка в тому, що ми маємо докази про те, що голові Оболонського суду часів Януковича дзвонили з Адміністрації президента і казали, що по конкретній категорії справ треба виносити виключно такі рішення, тобто про засудження активістів.

Нагадайте, звідки стало відомо про те, що до голови суду влада зверталася з такими вказівками?

Роман Маселко: На той момент головою Оболонського районного суду була Ірина Мамонтова. І раптом вона подала заяву на відставку з посади голови. Всі зрозуміли, тут щось не так. Очевидно вона це зробила не просто так. Після того, як вона пішла у відставку, в.о. голови суду став Дев'ятко. Це було в 20-х числах січня 2014 року. В цей час до Оболонського суду надходило дуже багато справ стосовно активістів Майдану. Це і про взяття під варту, і про позбавлення прав керування. В цілому, Оболонський суд розглянув понад 50 таких справ. В абсолютній більшості він засуджував активістів. Потім, вже після Майдану, коли розпочали розслідування цих всіх справ, встановили, що всі справи щодо поїздки до Межигір'я були сфальшовані - 100 % документів були сфальшовані. Тих людей, яких затримували на вулицях, або 23 січня 2014 року на Кріпосному провулку просто в засідку понищили людей, це знову ж таки було по сфальшованих документах. Люди були потерпілими, а не звинуваченими, а їх звинувачували і кидали за грати. Так от, все це було сфальшовано, підлаштовано, і т.п., але суди їх засуджували.

На допит запросили пані Мамонтову і вона повідомила, що дзвонили з Адміністрації президента і вимагали, щоб усі судді Оболонського суду виносили потрібні для влади рішення. Мотивували, що це потрібно для держави. Вона відмовилася це робити. Тоді їй сказали, звільняйся. Вона сказала гаразд і подала заяву на звільнення. І на її місце прийшов Дев'ятко. І раптом всі судді почали виносити рішення, які від неї вимагали. Ще раз наголошую, що це покази пані Мамонтової не просто в медіа, це на допиті в Генеральній прокуратурі. Тому цим матеріалам можна вірити. Тому у нас є підстави вважати, що пан Дев'ятко очевидно прислухався до вказівок із Адміністрації президента і, відповідно, забезпечив відповідні рішення. Я нагадаю: в Оболонському суді 40 суддів. Так от, 22 судді брали під варту активістів.

В чому була причина, що пан Дев'ятко і його колеги по Оболонському суді не розмістили, як того вимагає закон, своїх рішень у Єдиний судовий реєстр?

Роман Маселко: Це надзвичайно важливий момент і дуже просто пояснюється. Відповідно до закону про очищення влади, судді, які виносили ці рішення, підлягають люстрації. Це значить звільнення і 10 років заборона на будь-яку державну службу, навіть в органах місцевого самоврядування. Але для того, щоб їх люструвати, потрібно, щоб ці рішення були у судовому реєстрі. А таких рішень там немає.

Сам Владислав Дев'ятко повідомив в декларації доброчесності про те, що він сам виносив, щонайменше, 3 рішення проти учасників протестів?

Роман Маселко: Власне, що сам він виносив ці рішення і сам він написав у своїй декларації доброчесності, що він таких рішень не виносив. І цю брехню в деклараціях він абсолютно цинічно вказав і повністю уник будь-якої відповідальності.

Якщо є сумніви у доброчесності цього судді і чи буде легітимним це рішення як в очах українського суспільства і міжнародної спільноти, так і з правової точки зору? Як Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) оцінила чи проігнорувала ці факти під час співбесіди?

Роман Маселко: Як на мене, сама співбесіда була очевидним знущанням. Вона була до нього дуже лояльною.

І чим пояснюється такий високий бал?

Роман Маселко: Це абсолютно політичне рішення, що ВККС зробила по-суті те саме, що робила в часи Януковича - вона дала можливість потрібному судді винести потрібне владі рішення для певних своїх міркувань.

Прослухати повну версію програми.

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Польський суддя, що дозволив знову блокувати кордон, може бути залежним від попередньої влади — Галина Чижик
Уособлення старої нереформованої судової системи. Хто такий Кравченко?
80 із 85 осіб було звільнено Олексієм Тандиром від відповідальності за керування напідпитку
"З 24 лютого 2022 року НАБУ та САП з антикорупційних справ передали в бюджет 1,2 млрд гривень" ― Юрчишин
Голова ВАКС Віра Михайленко: Доброчесність — не лише матеріальна площина