Геннадій Рябцев: "Обсяги прокачування газу Україною визначаються фактором попиту"

Геннадій Рябцев: "Обсяги прокачування газу Україною визначаються фактором попиту"

На зменшення обсягів прокачування російського газу територією України впливає відновлення роботи "Північного потоку-1" та фактор попиту на європейському ринку.

Про скорочення "Газпромом" постачання газу до Європи через Україну та Білорусь прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" провідний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев.



"Газпром" скорочує постачання газу через Україну. За один день відбулося скорочення обсягів від 147 млн. куб. м. до 127 млн. куб. м. Що це означає для України?

Геннадій Рябцев: Не суттєва різниця. Це нічого не означає для України. Хоча потрібно готуватися до того, що буде не 127 млн. куб. м., а нуль з 1 січня 2020 року. Про це ніхто останнім часом не каже, особливо в НАК "Нафтогаз України". Якщо подивитися на "Північний потік-1", то на ньому якраз завершилися усі профілактичні роботи, які здійснюються традиційно влітку. І обсяги прокачування через цей трубопровід збільшилися. Тому  аномально високі обсяги прокачування російського газу через Україну, які були зафіксовані минулого та позаминулого місяця, нині скорочуються. Крім того, тут буде все визначатися і попитом на європейському ринку на російський газ. Зараз не сезон попиту, тобто слід зважити і на фактор попиту. Отож, якщо говорити про це зниження, то воно пов'язано з відновленням роботи "Північного потоку-1" і з тим, що попит на газ змінюється, а газ замовляється на певний термін. Тому ніякого дива чи несподіванки в цьому немає. Слід звикати до того, що обсяги транзиту, не лише через територію України, і прямі постачання будуть змінювати в досить широкому діапазоні. Тому що всі відмовляються від довгострокових контрактів, зокрема, з "Газпромом".

Прослухати повну версію розмови

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!