Михайло Басараб: "Україна і західні країни є ворожими для Росії державами"

Михайло Басараб: "Україна і західні країни є ворожими для Росії державами"

Можливість іноземного втручання в українські вибори: наскільки серйозна загроза? Чому Президент вирішив зібрати РНБО з цього приводу? Цю ситуацію у програмі Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" прокоментував політичний аналітик Михайло Басараб.

Україна домовилася зі США та лідерами ЄС координувати протидію втручанню Кремля у виборчі процеси. Наскільки є суттєвою загроза, що ось так, майже терміново, доводиться збирати РНБО?

Михайло Басараб: Ми не повинні мати жодних ілюзій. Росія завжди впливала на політику в Україні і завжди намагалася вплинути на перебіг і результат виборчих кампаній. Російські спецслужби, як показує досвід, активно втручаються у виборчий процес не лише в Україні, а в США, і цілком можливо, що це стосується і попередніх виборів. Так само Росія системно працює і в європейських державах. Тобто це державна політика Кремля впливати на ворожі для неї держави, а Україна і західні країни є ворожими для Росії державами, це найдієвіший шлях і засіб для ослаблення своїх противників зі середини.

Росія постійно намагається хаотизувати політичну дискусію, підтримуючи мережу ЗМІ. В Україні існує ціла низка телеканалів, і це дуже легко довести, які працюють в кремлівському порядку денному. Усі вони працюють над тим, щоб формувати відповідні суспільні настрої, для того, щоб формувати в українців відчуття зневіри і негативного ставлення до країни, до політиків, до державних інституцій. Це системна робота. З іншого боку, Росія працює над мережею агентів публічного впливу. На Заході це відомі політичні сили, які беруть участь у виборах і навіть здобувають дуже непоганий результат. Так само і в Україні. Колись це була Компартія, Соціалістична партія України, тепер це, наприклад, Рабінович і його партія "За життя". Цей вплив був завжди. Дуже добре, що це питання, нарешті, звучить публічно. Дуже добре, що президент приділив цьому увагу, заявив про це і дав відповідні вказівки компетентним органам.

Але чи будуть публічними рішення РНБО, якщо такі будуть ухвалені найближчим часом?

Михайло Басараб: Ми, як громадяни, маємо бути зацікавлені, передусім, у власній безпеці. Далеко не факт, що всі рішення органів влади, тим більше спецслужб, контрозвідки, які повинні виявляти ці небезпеки і ефективно їм протидіяти, усі повинні знати заздалегідь. Тоді втрачається ефективність таких дій. Тут дуже важливий фактор несподіванки. 

Чи не буде під виглядом захисту виборів від впливу Росії створені нерівні умови для кандидатів?

Михайло Басараб: Така загроза є завжди. У нас дуже багато говорять про те, що ми живемо в авторитарній країні, у нас наступ на свободу слова і багато чого іншого... Українці розумна нація для того, щоб розрізнити утискання конкурентів президента і намагання зловживати цими можливостями. У нас є достатньо можливостей, аби зрозуміти де реальна робота з виявлення зовнішніх агентів впливу і де президент намагається скористатися своїм посадовим становищем, щоб боротися з конкурентами.

Від чого залежатиме ефективність нейтраліцізації таких агентів? Наскільки заходи мають бути радикальними?

Михайло Басараб: Передусім, від політичної волі. Вже давно йдеться про те, що працює ціла мережа так званих медіа, які дуже чітко і відкрито поширюють ворожі інформаційні маніпуляції й працюють відверто проти України. На жаль, владі досі бракувало політичної волі покласти цьому край. Яким має бути покарання? Таким, яке передбачено в законодавстві. Кожен, хто працює проти інтересів України, повинен понести кримінальну відповідальність.

Але виходить, що досі ці агентства працювали, а саме зараз, коли передвиборча кампанія, активізувалося це питання? Чи не можна було раніше це зробити?

Михайло Басараб: Я можу скзати, на жаль, влада не приділяла цьому серйозної уваги і дуже сильно від цього постраждала, оскільки результати соціології дуже добре показують загальну зневіру українців абсолютно у всіх політиках, недовіру до державних інституцій. Це все результати роботи ворожої пропаганди, яка маскується тут під свободу слова певними телеканалами, інформагенціями, але все це працює на те, щоб формувати недовіру між суспільством і політиками, між суспільством і державою. І у мене теж є запитання, чому досі цьому не покладено край... 

Прослухати програму.

На фото - Михайло Басараб.