Андрій Сухарина: "Без зміни правил гри не можна змінити якісно політику"

Андрій Сухарина: "Без зміни правил гри не можна змінити якісно політику"

Без зміни правил гри не можна змінити якісно політику. "Наріжним каменем" виборчої системи має бути обмеження витрат, які спрямовують кандидати на виборчу кампанію.

Про вірогідні об'єднання напередодні виборів, як президентських, так і парламентських розмірковував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" політичний аналітик фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Андрій  Сухарина.

Якби в нас в країні не було війни, то можна було б говорити про один результат виборів, або про інший. Оскільки точиться війна, то на карту на цих виборах поставлено досить багато. Яка Ваша думка?

Андрій  Сухарина: Мені здається, що звикли звинувачувати у всьому народ, мовляв виборці не так проголосували, не того кандидата вибрали. Як на мене, ця позиція є вкрай невірною. Так, парламент певною мірою є відображенням нас самих. Але так само він є відображенням тих правил, і того способу, як він обирається. Коли ми говоримо про вибори до парламенту, то нині перемагає той, хто найбільше вкладається у виборчу кампанію, хто найбільше залучить ресурсів та проведе масштабну рекламну кампанію. Гроші потрібно звідкись брати. Вони беруться в певних фінансово-олігархічних груп і це формує певне замкнуте коло. Ці всі гроші потрібно якось відпрацьовувати. Наприклад, преференціями в законах, іншими не зовсім чесними схемами. Відповідно, ми потрапляємо у замкнуте коло, коли без зміни правил гри ми не зможемо змінити якісну політику.
 
Перед кожними виборами одні говорять, що треба змінювати виборче законодавство. Інші кажуть, ні виборче законодавство не можна змінювати перед самими виборами. А після проведення виборів, зміни вносити ніхто не хоче, бо їх вже обрали. Це замкнуте коло?

Андрій  Сухарина: Наріжним каменем виборчої системи має бути обмеження витрат, які витрачають на виборчу кампанію. Цього в нас не було зроблено. Якщо ми візьмемо офіційні цифри, то рівень витрат на одного виборця є чи не найвищим у Європі. Це лише офіційні дані, які не відображають значну частку того, скільки ж реально витрачається на виборах. Оце не було змінено. Решта моментів, можна вважати похідними. Є країни, де працює мажоритарна система, є де пропорційна. Це важливо визначити, яку ми хочемо систему: пропорційну чи мажоритарну. Але не менш важливо зрозуміти, що нам не можна так багато витрачати на виборчу кампанію.

Яка перспектива на сьогоднішній день буде цікавіша: президентська чи парламентська? Які вибори будуть цікавішими?

Андрій  Сухарина: По-перше, треба говорити про президентські вибори, тому що вони відбуватимуться раніше. Також вони значною мірою визначатимуть те, що у нас відбуватиметься на парламентських виборах. Проміжок між ними невеликий, тому не відбудеться падіння рівня підтримки чинного Президент, який буде обраний. Відповідно, з найбільшою ймовірністю можна говорити, що пропрезидентська партія виграє і на парламентських виборах. Тому основна інтрига буде на президентських виборах.

Дуже велика увага сьогодні прикута до опозиційного блоку, до того, з ким вони будуть дружити  і в який спосіб та з якими обіцянками. Тому що люди, які відразу після Революції Гідності сиділи, даруйте, "нижче плінтуса", тепер багато хто попіднімав голови. І сьогодні у них великі перспективи і  великі перспективи чого?

Андрій  Сухарина: Очевидно, що опозиційний блок може багато набрати як на виборах Президента так і на парламентських виборах.  Однак зараз дуже сумнівно, майже нереально, що хтось із представників цих політичних сил виграє на президентських виборах. Оскільки вони підтримують ті тезиси, які не підтримуються більшістю суспільства: поділ мови, щодо євроатлантичної та європейської інтеграції. Очевидно вони не зможуть виграти на президентських виборах. Але вони можуть стати домінуючою опозицією.

Президент України заявив, що Росія спробує вплинути на хід виборчого процесув нашій державі Україна домовилася зі США та лідерами Євросоюзу координувати втручання Кремля у виборчий процес. Про це Петро Порошенко написав на своїй сторінці у Фейсбук. Як Ви це прокоментуєте?

Андрій  Сухарина: Було б дивно, якби Росія не втручалася в українські вибори. Питання в тому, яке втручання це буде. Я не думаю, що це буде підтримка певного кандидата чи певних політичних сил пряму. Швидше за все, це буде формування максимальних пристрастей навколо виборчого процесу, максимальної нетерпимості всіх проти всіх, щоб розпалювати якісь наші внутрішні суспільні протиріччя. І до цього треба бути готовим.

Прослухати повну версію розмови

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!