Слідство має всі докази вини Надії Савченко

Слідство має всі докази вини Надії Савченко

Знакова подія тижня. Вона пов'язана з колишньою бранкою Кремля Надією Савченко. Генпрокурор Юрій Луценко виступав на брифінгу і стверджував, що слідство наразі має всі докази того, що Надія Савченко з Володимиром Рубаном планували організувати теракт у центрі Києва. Це було зроблено за змовою з Захарченком, так званим головою так званої "ДНР" і за участі російських військових. Ситуацію коментує у програмі Українського радіо "Україна. Сьогодення" президентка Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук.

Чого нас повинна навчити ця історія?

Ірина Верещук: Ну, по-перше, не зачаровуватися, щоб потім так не розчаровуватися. Це емоційно. Юридично пан прокурор каже, що всі слідчі дії завершені, доказів достатньо і вони дійсно є дослідженими у суді, і справді ці вироки будуть, і вони доводять причетність організованої купи людей із залученням ворожого елементу.

Для мене в цьому кейсі цікаве наступне: чи була це спецрозробка і спецоперація української сторони, чи це справді було розроблено Надією Савченко з паном Рубаном із залученням української сторони? З російським слідом все зрозуміло. Для суспільства важливо: їх вели, щоб довести громадську резонансність цього питання? Організація злочину лежить тільки на Рубану і Савченко?  Не ставлю під сумнів їхню злочинну діяльність. А яка ступінь злочинності - хай вирішує суд... Отже, тут би хотілося більш професійного підходу. Суспільство дуже чутливе до таких речей.

На фото - Ірина Верещук