Павло Жовніренко: є кілька версій вбивства російських журналістів в Африці

Павло Жовніренко: є кілька версій вбивства російських журналістів в Африці

У програмі Українського радіо "Міжнародний контекст" головні політичні події тижня прокоментував голова правління Центру стратегічного дослідження Павло Жовніренко.

Чи дотримається Угорщина міжнародного права у своїх діях стосовно України?

До цього часу не вирішена проблема з мовним питанням. Україна мала зробити все, щоб цього конфлікту не було. З боку Угорщини є аргументи, які мають сенс. Що стосується угорської мови як офіційної для окремих населенних пунктів на Закарпатті, то угорські етнічні групи населення складають більше 10 %. Ця норма була закладена у законі Ківалова-Колесніченка, який розширював використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону. Але 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав Закон неконституційним і таким, що втратив чинність. Зараз пропонується збільшити цю квоту до 33 відсотків. Угорці кажуть, що європейське право не допускає звуження прав нацменшин. Україна хоче використовувати мовну квоту у 33 %, але тут, скоріше за все, йдеться про російську мову, адже йде війна, позиція України зрозуміла. А Угорщина пропонує зробити квоту у 10% для мов країн, які є членами НАТО або ЄС.

Є декілька варіантів вирішення цієї ситуації - жорстка або заклик до стриманості. Яку б ви запропонували реакцію влади на такі дії?

Жорстка позиція повинна бути під час переговорів, але головне - стриманість у вирішенні цієї проблеми, потрібно також залучити до переговорів "третьої сторони" - міжнародних організацій, членами яких є Угорщина і Україна, наприклад Рада Європи, ОБСЄ.

Трьох російських журналістів знайшли вбитими у Центральноафриканській Республіці. Вони знімали документальний фільм про бойовиків приватної російської військової компанії "Вагнер". Ці вбивства відкривають очі на ще одну сторінку російських найманців. Тепер ми знаємо, що вони діють і в Африці. Про що свідчить географія такого російського найманства?

Я патріот України, але аналітик, тому дивлюся на цю ситуацію з позиції, кому це вигідно. З одного боку, здається, що журналістів вбили через те, що вони намагалися розслідувати ситуацію компанії "Вагнер". Але можливий й інший варіант - хотіли привернути увагу до компанії "Вагнер" через убивство журналістів. Чи вигідно це для комапнії "Вагнер", адже "их там нет". Тому можливі варіанти.

Прослухати повну версію розмови.