Костянтин Батозський: "Політика Росії довела, що системи колективної безпеки не витримують іспити реальністю"

Костянтин Батозський: "Політика Росії довела, що системи колективної безпеки не витримують іспити реальністю"

Кримська декларація США - підтвердження незмінної позиції Сполучених Штатів щодо Криму чи фактичний перехід до "балтійського варіанту" - невизнання анексії, але усвідомлення, що деокупація може відбутися і за 50 років? Розібратися у політичних хитросплетіннях слухачам програми Українського радіо "Україна. Сьогодення" допомагав політолог Костянтин Батозський.

Чи ви поділяєте занепокоєння деяких політичних оглядачів про те, що посилання на декларацію Уеллса 1940 року означає, що Сполучені Штати визнають неможливість швидко деокупувати Крим і фактично залишають це питання відкритим, можливо, впродовж десятирічь і про те, що можливо, виносять його за дужки задля вирішення оперативних поточних проблем із Росією?  

Костянтин Батозський: Саме так і є. Я з цим згоден. Я не поділяю український оптимізм сприймати будь-яку заяву, як безумовну перемогу. Спочатку це лише заява державної інституції американської, і, на жаль, режим Трампа і його адміністрація не завжди слідкує своїй логіці, не завжди виконує ті обіцянки, які взяті попередніми адміністраціями і це є величезна проблема. Для нас важливо, щоб ця позиція була також зафіксована в американському праві. Нам потрібно лобіювати прийняття законів, які б на рівні закону в Америці фіксували б американську політику. Бо, на жаль, з Дональдом Трампом ми не можемо бути впевненими в завтрашньому дні.

Чи є готовність серед наших європейських партнерів і серед політикуму США створити майданчик для переговорів по Криму?

Костянтин Батозський: Гібридна політика Росії показала, що всі системи колективної безпеки і колективного прийняття рішень, не витримують іспити реальністю. Давайте поставимо себе на місце західних лідерів. Які у них є мотиви займатися деокупацією і адвокацією позиції України? Вони втрачають в торгівлі, тому що вони мали з Росією відносини, а зараз приєдналися до санкцій. Тобто - вони несуть збитки. Апелювати к цінностям у сучасному світі дуже важко, бо для цих людей цінності багато не значать. Ми, насправді, повинні донести до наших колег, чому це для них важливо. Мені здається, що зміна влади в Америці, в Італії, в Угорщині, в Австрії - це все великі проблеми. Ми маємо цим людям розповідати історію з самого початку, тому що вони не сприймають цю проблему, як власну. Першу скрипку тут мають грати кримські татри, як корінний народ Криму. Ми маємо їм допомогти стати міжнародним суб'єктом, від імені якого вестиметься мова про деокупацію Криму.


Прослухати повну версію розмови

На фото - Костянтин Батозський.