Більшість процедур для отримання Україною Томосу вже пройдено

Більшість процедур для отримання Україною Томосу вже пройдено

1030-ліття Хрещення Русі. Що відбувається із Томосом? Чи принесе він єдність українському православ'ю? Коментар програмі Українського радіо "Україна. Сьогодення" директора Департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури Андрія Юраши.

Кінцевою ціллю Вселенського патріарха є дарувати українській церкві автокефалію. Чи означає це недвозначно, що Томос таки буде?

Андрій Юраш: На мій погляд, іншого тлумачення не може бути, тим більше, що в наступному зверненні, яке 28 липня прозвучало на Володимирській гірці з вуст голови делегації Вселенського патріархату митрополита Емануїла Ганського, це було сказано ще більш чітко і однозначно, що Вселенська патріархія за результатами синоду, який відбувся 20 квітня цього року розпочала процедуру надання автокефалії, тобто канонічного статусу для Української православної церкви. Отже, це вже абсолютно новий етап реалізації цього завдання, як те, що Україна знаходится вже на шляху до реалізації цієї мети і на данний час на порядку денному тільки стоять певні процедури і питання, які мають гарантувати, що ця автокефалія буде отримана відповідно до всіх статусів і канонів, щоб у майбутньому ніхто не міг поставити під сумнів результати цього процесу.

Які саме процедури передбачає цей процес і на якій він зараз стадії?

Андрій Юраш: Більшість процедур вже пройдено. Процедура передбачає, по-перше, звернення з боку церковної і світської влади, держави, яка просить автокефалію. Тому Президент з одного боку звернувся, і дуже важливо, що це звернення Президента було підтримано Верховною Радою України. Церковна влада також звернулася і відповідне звернення було підписано всіма єпископами УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви і якоїсь частини єпископів, які представляють УПЦ в єдності з Московським патріархатом. Наступний етап - прийняття до розгляду і процедурного вирішення цих звернень. Це відбулося 20 квітня цього року. І тепер уже питання процедурні знаходяться в компетенції Вселенського патріархату. Для цього була створена спеціальна комісія з українського питання, яку очолює митрополит Іоанн Пергамський, і вона, в рамках реалізації цього рішення, відвідує всі помісні православні церкви, для того, щоб повідомити про принципову позицію константинопольської церкви і отримати зворотню певну реакцію. Крім того, процедура передбачає детальне вивчення ситуації в Україні, безпосередньо в тій території, в тій державі, яка просить про автокефалію. Що ще лишається по процедурі? По-перше, закінчити відвідування всіх помісних православних церков. Наступне - підготовка звітів двох комісій, винесення цього питання на обговорення на синоді, навіть можливо на архієрейському соборі константинопольської церкви, визначення конкретних механізмів уже реалізації Томосу, і останній етап - надання безпосередньо Томосу.

Чи можемо ми вже окреслити бодай місяць, коли можна очікувати на це рішення?

Андрій Юраш: Виглядає так, що рішення може бути цієї осені. За попередніми оцінками і експертів, і формальними і неформальними повідомленнями ієрархів константинопольського патріархату, українське питання буде однозначно стояти на порядку денному або на першому, або на другому синоді цієї церкви.

Православ'я в Україні сьогодні роз'єднане. Між представниками київського і московського патріархату є непорозуміння. Чи Томос може справді забезпечити єдність?

Андрій Юраш: Томос дозволить об'єднати всі сили в українському православ'ї, які хочуть, які прагнуть, які намагаються отримати єднання на основі утворення і функціонування Української помісної визнаної канонічної церкви, яка би перебувала у єдності з усім світовим православ'ям. Напевно ідеальної, 100-відсоткової єдності в українській ситуації не буде. Про це говорить і соціологія, і ми можемо це відчувати, аналізуючи перебіг подій у православному середовищі. Є дві групи і знайти повного порозуміння між ними наврядчи можливо. Є група, яка категорично налаштована на російську церкву, яка з певних історичних, ментальних причин не уявляє себе поза єдністю з Московським патріархатом. З іншого боку є група, яка вже за жодних обставин не хоче бачити себе і не може думати в категоріях повернення до єдності з Московським патріархатом. Ці дві групи і залишаться, і дуже важливо, щоб за умови отримання Томосу обидві групи стануть рівними щодо свого канонічного статусу.

Прослухати повну версію програми

На фото - Андрій Юраш.