Дніпровська вода: купатися чи ні? Порада експерта

Дніпровська вода: купатися чи ні? Порада експерта

Якість води у Дніпрі. Доктор біологічних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу загальної і санітарної гідробіології водойм Інституту гідробіології НАН України Володимир Щербак у програмі Українського радіо "Ранковий формат" спростував чутки про зараженість дніпровської води.

Експерти кажуть, що води у Дніпровських водосховищах - це коктейль всіх елементів таблиці Менделєєва. Чи не є це перебільшенням? Це емоція чи це доконаний факт?

Володимир Щербак: Перше, що я хотів би сказати не тільки для вас, а й для всієї України - у нас зараз розвелося дуже багато всіляких експертів. Тобто людей, які щось десь почули, зразу викладають ці інформації і одразу це сенсація.

Тепер щодо якості дніпровської води. Таблиця Менделєєва - це 104 елементи, і якщо брати елементи, особливо важкі метали, сполуки, які попадались у кінці 1980-х років у дніпровську воду, то їх кількість значно зменшилася, тому що більшість наших заводів зараз стоїть - вони не працюють і немає викиду цих речовин. Єдине, що збільшується у воді, так це сполуки фосфору. На жаль, дуже багато у нас миючих засобів, а одним із реагентів миючих засобів є фосфати. Відносно фосфатів так, іде збільшення у воді.

Тепер два слова щодо медуз, про які багато говорять. У нашому інституті про них знають вже років 30, мабуть. Ніякої загрози для людини вони не становлять. Чому вони з'являються? Основні причини це те, що вони теплолюбиві тваринки, а глобальне потепління у нас відбувається. Особливо в цьому році. Кінець квітня був дуже жаркий. Вода дуже добре прогрілася і тому ці тваринки з'явилися.

Отже якість дніпровської води задовільна?

Володимир Щербак: Так. Єдине моє застереження - не купатися там, де відбувається загон синьо-зелених водоростей, тому що деякі з них мають певні речовини і викликають алергію, особливіо у людей, які схильні до неї.  Тому якщо ви бачите, що вода дуже зелена, то краще у такій воді не купатися.

 

Прослухати повну версію програми