Микола Шамбір: "Всі кошти, які передбачені Держбюджетом, ідуть чітко по графіку"

Микола Шамбір: "Всі кошти, які передбачені Держбюджетом, ідуть чітко по графіку"

Затримки з виплатами липневих пенсій: чому так звані касові розриви спричинили проблему? Чи можна було її уникнути і хто відповість за збурення суспільного невдоволення? Гість студії програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" - заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

Затримки з виплатами пенсій. Чому вони з'явилися і хто має нести персональну відповідальність? Судячи зі слів прем'єра, йому ця ситуація не подобається.

Микола Шамбір: Прем'єр сказав, що буде проведене службове розслідування і на запитання "чому?" буде дана відповідь. Ситуація на сьогоднішній день виправляється і прем'єром було поставлене завдання до завтра завершити виплати і знайти всі кошти. Це все проводиться, і ми очікуємо, що завтра це питання буде завершено.

Треба пояснити нашому радіозагалу, що таке касовий розрив?

Микола Шамбір: Що таке касовий розрив? Якщо пенсії у нас виплачуються з єдиного внеску, то єдиний внесок поступає нерівномірно. В один день - дуже велика сума, і інший - маленька. Саме це є проблемою, яка називається касовим розривом. Ці розриви покриваються з єдиного казначейського рахунку і саме це є механізмом для того, щоб не виникало подібних ситуацій.

Можете назвати по пам'яті регіони, де ситуація була складною, а зараз тенденція на виправлення?

Микола Шамбір: У нас вона не розділяється по регіонам. Всі регіони були в рівній ситуації. Як виправляється ситуація? Вчора всі кошти, які потрібні на "Укрпошту" вже були перераховані й пошта сьогодні і завтра виплачує всі пенсії. Пошта виявилася досить надійним партнером. Вони чітко розподіляли кошти і всі свої резерви, і в тій ситуації дієво знімали напругу, наскільки це було можливо. Я думаю, що завтра всі ці питання будуть завершені.

Була інформація, що Президент втрутився в ситуацію і заборонив ліквідацію віддділень Укрпошти на місцях. Так це чи ні?

Микола Шамбір: Дуже багато хто прив'язує цю ситуацію до тієї розмови, яка була у президента, то я хочу сказати, що жодного зв'язку в даному випадку немає, при тому, що дійсно пошта поставила питання про збільшення тарифів на доставку пенсій. Дуже проста і зрозуміла ситуація, тому що відділення в селах стають збитковими і зрозуміло, що пошта хоче перекрити цю збитковість. Вони шукають шляхи по закриттю відділень. На сьогодні вони шукають оптимальні шляхи, проводять експерименти. Єдина умова, яку ми поставили це те, що пенсія має доставлятися безперешкодно. Яким чином "Укрпошта" буде організовувати свою роботу - це її внутрішня справа.


Прослухати повну версію програми.