В посушливий період треба господарювати по-новому - Світлана Бойченко

В посушливий період треба господарювати по-новому - Світлана Бойченко

В умовах зміни клімату потрібно по-новому підходити до господарювання і запобігати складним ситуаціям. Посушливі періоди характерні не лише для південної Європи, але й для України.

Причини лісових пожеж у Греції тлумачила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" кліматолог, провідний науковий співробітник Інституту геофізики НАН України Світлана Бойченко.

На фото: Світлана Бойченко

За її словами, однозначно сказати не можна чи пожежі в Греції — це проблема кліматичного характеру, а може спрацював людський фактор, тобто відбувся підпал. Взагалі, в південній Європі склалися досить посушливі кліматичні умови вже не перший рік, і тому часто відбуваються пожежі. Можливо, влада Греції не вжила заходів для запобігання катастрофі. "З 70-х років спостерігається посушливий період в цій частині Європи, а з 90-х розпочалися тривалі періоди літніх посух".

В Україна так само клімат змінюється, відбуваються кліматичні коливання. Вже не один раз горіли торф'яний. “В умовах змін клімату потрібно по-новому підходити до господарювання і запобігати складним ситуацій. Треба бути готовим, що певний період ми будемо перебувати в таких кліматичних умовах”.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!