Рішення судів в Україні не виконуються

Рішення судів в Україні не виконуються

Українські суди ухвалили рішення у 150-ти справах щодо відшкодування за втрачене чи пошкоджене майно в зоні бойових дій в Донецькій та Луганській областях.

Такі дані зібрав і оприлюднив фонд "Право на захист". За словами представників фонду, жодне з цих рішень дотепер не виконано - через відсутність механізму відшкодування і необхідної нормативно-правової бази.

Довести, що ви втратили майно саме внаслідок терористичного акту на Донбасі - завдання надскладне, каже правовий аналітик благодійного фонду "Право на захист" Еліна Шишкіна. І навіть якщо суд ухвалить рішення на користь позивача, це не означає, що збитки буде компенсовано. За словами Еліни Шишкіної, потрібен єдиний реєстр пошкодженого майна. А також механізм відшкодування - нормативно-правова база.

Збором доказів, фіксацією обстрілів та руйнувань займається управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території. За останні кілька місяців зафіксовано 80-т свіжих обстрілів цивільної інфраструктури, розповів прокурор військової прокуратури Емір Абдуллаєв.

Емір Абдуллаєв каже - всю інформацію передано до Міжнародного кримінального суду. Цивільним, аби відшкодувати завдані збитки, координатор програми USAID "Права людини в дії" Олексій Біда радить збирати докази і подавати колективні позови до суду.

Насамперед тим, хто втратив майно в результаті бойових дій на Донбасі варто було б звернутися і до російських судів по компенсацію, що відкриває їм шлях до того, аби вирішити справу у Міжнародному суді з прав людини, каже правознавець-міжнародник Володимир Василенко.

Інший спосіб, за словами Володимира Василенка, Україна може надати бюджетні кошти на таку допомогу. Ці відшкодування, за його словами, мають бути включені до консолідованої претензії з боку України, висунутої Росії.