Федір Лапій: "З початком навчального року зросте захворюваність на кір"

Федір Лапій: "З початком навчального року зросте захворюваність на кір"

З чим пов'язана нова хвиля захворюваності на кір, адже у МОЗ прозвітували про високий рівень імунізації дітей, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології національної медичної академії ім. Шупика Федір Лапій.
 
 
Федір Лапій: Про високий рівень вакцинації звітували щодо дітей, яких вакцинують за планом. Доза вакцини вводиться в один рік. Ми дійсно маємо за 2017 більше 90% охоплення дітей першою дозою. Друга вводиться у шість років. Але є діти між роком і шістьма роками, діти старші шести років і є дорослі. Близько 50% у деяких регіонах України хворіють на кір саме дорослі. На початку літа ми мали більше 1000 випадків за тиждень. Зараз ця цифра наблизилася до 800. Тобто ми відзначаємо тенденцію на зниження кількості хворих на кір. Але попереду в нас навчальний рік. І коли 1 вересня діти прийдуть школу, ми дійсно очікуємо зростання захворюваності на кір особливо в тих регіонах, які раніше були тихими. Якщо лідером раніше був Одеський регіон, Тернопільська область, Закарпаття, Львівська область Чернівецька, зараз кір, завдяки відпочиваючим дітям, розвозиться в інші регіони України. 
 
Чим небезпечна ця хвороба?
 
Федір Лапій: Сама по собі ця хвороба неприємна. Більше тижня висока температура і кашель. Але насамперед кір небезпечний своїми ускладненнями. Це є пневмонія, яка розвивається ледь не в третині випадків. Це є отит, який розвивається в 20-40%. І найнебезпечнішим є ураження нервової системи, розвиток енцефаліту, який буває в одному випадку на тисячу. Є також віддалені наслідки, які дають про себе знати через 5-10 років після перенесеного кору.
 
А хто в групі ризику? Це насамперед діти?
 
Федір Лапій: У групі ризику ті, хто не мають імунітету. Немає значення дорослий чи дитина. Якщо дорослий не пам'ятає, не знає чи проходив вакцинацію, то треба йти до свого лікаря. На сьогоднішній день Міністерство охорони здоров'я дозволило використовувати вакцину проти кору, паротиту та краснухи бельгійського виробництва для дорослих, які не мають імунітету, які не хворіли на кір, і які не мають щеплень проти кору для того, щоб отримати захист.
 
Прослухати повну версію розмови