Визначено ТОР-5 найпопулярніших університетів України

Визначено ТОР-5 найпопулярніших університетів України

Про проміжні підсумки вступної кампанії-2018, найпопулярніші виші та спеціальності йшлося у програмі Українського радіо "Сьогодні. Зранку". Гості студії - Кернична Анжеліка, державний експерт Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти і науки України та Бєлік Оксана, директор Державного підприємства "ІнфоРесурс".

Дмитро Хоркін: Завершується перший тиждень подачі заяв і вступної кампанії. Чи є якісь порушення, застереження, як все відбувається?

Анжеліка Кернична: Кампанія відбувається в досить спокійному темпі. Наразі база працює добре, заяви подаються. У випадку виникнення якихось проблем у нас є "гаряча лінія" Міністерства освіти, є "гаряча лінія" "ІнфоРесурсу", також вступники пишуть на електронну пошту міністерства, де оперативно опрацьовуються всі незручності, що виникають.

Дмитро Хоркін: Пані Анжеліко! Загальний обсяг державного замовлення на підготовку фахівців це 191 тисяча 100 місць.

Анжеліка Кернична: Наразі ухвалена постанова Уряду. Збільшено держзамовлення за галузями знань аграрні науки, інформаційні технології і матеріалознавство. Ще хочу наголосити, оскільки деколи телефонують і питають, що скасовано держзамовлення на підготовку фахівців за спеціальністю право на заочній формі навчання.

Дмитро Хоркін: Замовлення на правознавство більше, ніж на інші спеціальності. На ринку праці і економістів, і юристів... їм треба дуже потрудитися, щоб з юридичним дипломом не кричати: "Охрана, отмена"...

Анжеліка Кернична: Так, на правознавство ще залишається, однак поступово обсяг держзамовлення скасовано повністю на заочній формі навчання, також на конюнктурні спеціальності, на які є попит, але немає потреби на ринку праці - на них держзамовлення трішки зменшилося за рахунок збільшення держзамовлення на аграрні науки та інформаційні технології.

Дмитро Хоркін: Держпідприємсьво "ІнфоРесурс", воно належить до сфери управління Міністерства освіти і науки. Підприємство є адміністратором Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Пані Оксано! Яка вже є статистика подачі заяв через сайт?

Оксана Бєлік: На сьогодні ми перетнули межу в один мільйон. Вже понад мільйон заяв подано до вищих навчальних закладів. З цього мільйону понад 640 тисяч заяв було подано в електронному вигляді через електронні кабінети. Більше 153 тисяч електронних кабінетів створено та активовано.

Дмитро Хоркін: Є вже статистика, якою є ТОР-5 університетів за популярністю з-поміж вступників?

Оксана Бєлік: Так, є. На першому місці Київський Національний університет ім. Т. Шевченка, на другому - Львівський Національний університет ім. І. Франка, на третьому - Національний технічний університет України КПІ ім. І. Сікорського, на четвертому - Національний університет Львівська політтехніка, на п'ятому - Харківський Національний університет ім. Каразіна.

Дмитро Хоркін: А спеціальності які найпопулярніші?

Оксана Бєлік: На першому місці - право, на другому - філологія, на третьому - середня освіта, четверте місце - менеджмент і замикає п'ятірку - медицина.

Дмитро Хоркін: Пані Анжеліко! Щось змінилося із попередніми роками?

Анжеліка Кернична: Цьогоріч для того, щоб студенти робили більш свідомий вибір однією з новацій вступної кампанії є зменшення кількості заяв, які можна подати на ту чи іншу спеціальність. На сайті є вся необхідна інформація в розділі вступна кампанія. Там є всі інформаційні матеріали.

Прослухати повну версію програми

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Кількість вступників зросла порівняно з минулим роком на 20% — заступник міністра освіти України
"Мілітарні виші для держави сьогодні у пріоритеті". Олег Шаров про особливості вступної кампанії 2023
МОН рекомендує абітурієнтам з окупованих територій складати вступні іспити дистанційно
У МОН розповіли про особливості завершення навчального року в школах і вступну кампанію
Правила вступу до вишів змінять: як і чому пояснює Інна Совсун