Катерина Левченко: "Антидискримінаційну експертизу вже пройшли підручники для 1-го класу"

Катерина Левченко: "Антидискримінаційну експертизу вже пройшли підручники для 1-го класу"

Що таке антидискримінаційна перевірка підручників і навіщо вона потрібна, розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" доктор юридичних наук, кандидат філософських наук, професор, Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко.
 
 
Антидискримінаційна перевірка підручників - справа нова для нашої країни?
 
Катерина Левченко: Вона проводиться на виконання закону "Про засади державної політики з запобігання та протидії дискримінації", який був ухвалений у 2012 році. Потім були розроблені методичні рекомендації. І вже рік-два як вона почала проводитися.
 
Яке коло підручників приблизно може потрапити під приціл? Це виші, середні навчальні заклади?
 
Катерина Левченко: Поки антидискримінаційна експертиза проводиться щодо шкільних підручників, але це не означає, що відразу всі підручники беруться і аналізуються. Це достатньо великий обсяг інформації. І робоча група, яка створена Міністерством освіти і науки, вона може аналізувати певну кількість підручників за рік. І так крок за кроком робиться така експертиза. Поки проаналізовані підручники для першого класу і планується проводити експертизу далі по класам.
 
І які порушення знаходять в наших підручниках?
 
Катерина Левченко: Ми називаємо це виявами дискримінації або дискримінаційної мови. Взагалі це ознаки етнічної належності, віку, статі, стану здоров'я, сімейного, майнового стану, місця проживання, мовні ознаки. Наприклад, як побачили автори дискримінаційної експертизи, що в підручниках проявляється дискримінація осіб за віковою ознакою. Тут всі люди похилого віку зображуються немічними. Але це не дуже коректно, на це звертається зараз багато уваги в європейських країнах, бо тривалість життя зростає, люди працюють довше. Це такий приклад ейджизму. Також рекомендовано поміняти слово інвалід на людина з інвалідністю тощо.
 
Після виявлення в підручниках помилок, що з ними далі буде відбуватися? 
 
Катерина Левченко: Якщо є зауваження, це не означає, що підручники просто вилучають. Але наступного разу, коли вони будуть друкуватися, авторам рекомендується врахувати такі пропозиції.
 
Прослухати повну версію розмови