Олена Cтепаненко: Заборгованість з зарплати - це порушення трудового законодавства

Олена Cтепаненко:  Заборгованість з зарплати - це порушення трудового законодавства

За даними Державного комітету статистики України, на 1 червня цього року загальна заборгованість із заробітної плати становить майже 2,5 мільярди гривень. Ця тенденція скорочується, стабілізується чи поширюється, прокоментувала в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" представник Уповноваженого з дотримання соціальних та економічних прав Олена Cтепаненко.

 

Олена Cтепаненко: На жаль, заборгованість підвищується. Якщо ми подивимося навіть структуру цієї заборгованості, то побачимо, що на економічно активних підприємствах вона зросла. Якщо, наприклад, станом на березень це було 1,300 мільйонів гривень, то зараз це 1,4 мільярди. Наголошую, це на економічно активних підприємствах.

Віталій Науменко: Чому так відбувається?

Олена Cтепаненко: Ми аналізували це явище і дійшли висновку, що це відбувається у зв'язку з невиплатою своєчасної заробітної плати саме на великій частці підприємств державної форми власності.

Віталій Науменко: Яких заходів вживає держава? Як відомо, Мінюст створив антирейтинг найбільших по країні підприємств-боржників з зарплати. Були створені мобільні групи державних виконавців відомства зі стягнення заборгованості за прикладом стягнення заборгованості з аліментів. Цей захід спрацював?

Олена Cтепаненко: Завжди спрацьовує, коли держава об'єднує зусилля всіх причетних до цього міністерств, служб. Зараз Міністерство юстиції вживає доволі системних заходів. Є проект такий, який називається “Я маю право” на цьому веб-ресурсі. Зокрема, антирейтинг підприємств-боржників. Також там є матеріали, куди може звернутися громадянин і побачити, які мають бути його кроки для того, щоб відстоювати свої права на належну оплату праці.

Віталій Науменко: Таблицю злісних неплатників очолює Харківське державне авіаційне виробниче підприємство з боргом перед працівниками 73,7 мільйони гривень. Чесно кажучи, фантастична заборгованість. Чим пояснюється така ситуація, адже Укроборонпром в державному бюджеті добре захищений, профінансований. Крім того, в умовах війни ситуація кричуща, бо це підприємство працює, зокрема, на оборонний сектор.

Олена Cтепаненко: Тут проблема, як і на інших державних підприємства, - несвоєчасне фінансування з держбюджету цих підприємств. Така ситуація у нас також є за зверненням працівників на Львівському протезному заводі. Ми звернулися зараз з запитом відповідним до Міністерства соцполітики щодо пояснення ситуації з фінансуванням згаданого підприємства.

Віталій Науменко: Які перші кроки має зробити громадянин, щоб звернутися до Уповноваженого щодо порушення своїх прав?

Олена Cтепаненко: Хочу повідомити для наших слухачі, що перед тим як звертатися до Уповноваженого, бажано пройти деякі шляхи, бо відповідно до закону про Уповноваженого, для того, щоб був факт порушення, нам потрібно побачити, що це перевіряла Державна інспекція з питань праці і встановлені порушення. Що є виконавчий лист про поновлення, наприклад, на роботі незаконно звільненої людини. І ми втручаємося, якщо не поновлюють на роботі. Наші громадяни мають розуміти, що вони можуть вирішити питання в позасудовому порядку, так і в судовому порядку.

Прослухати повну версію розмови