Петро Олещук: трендом передвиборчої кампанії стало залучення професійних провокаторів

Петро Олещук: трендом передвиборчої кампанії стало залучення професійних провокаторів

Конфлікт НАБУ і САП набирає форм гротеску і скандалу. Що далі чекати від протистояння між новоствореними антикорупційними органами, спрогнозував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" кандидат політичних наук, викладач кафедри політичних наук Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Петро Олещук.

Чого очікувати далі?

Ми повинні зрозуміти, навіщо створювалися ці антикорупційні органи. Це був довгий законодавчий процес створення, визначення складу цих органів, численні конкурсні комісії, на це були затрачені великі ресурси. Потрібно було створити систему незалежних антикорупційних органів, до яких має долучитися ДБР, але покищо існує лише на папері. Вони мають разом сприяти радикальному оновленню політичної системи шляхом викорінення корупції.

Боротьба з корупцією виявилася для цих органів не до снаги на цьому етапі. Скандали, які супроводжують діяльність цих органів, лише підтверджують це. Згадаємо скандал, який висвітлювали вітчизняні ЗМІ щодо нічного візиту керівника НАБУ Артема Ситника до президента. Такий візит залишає багато питань, керівник НАБУ не може не взаємодіяти з президентом, але зустріч повинна відбуватися офіційно. Ми бачимо, як він демонструє свою інтегрованість в діючі політичні розклади, що неправильно в контексті збереження авторитету НАБУ.

Журналісти встановили, що зустріч відбулася пізно ввечері 26 квітня. За словами Артема Ситника, мова йшла про створення Антикорупційного суду.

Якщо йшлося про впровадження Антикорупційного суду, у цьому немає нічого негативного, але можна було провести зустріч офіційно, перед камерами, обговорити ці питання і зробити заяви для ЗМІ, ніяких питань би не виникло. Те, що з цього зробили таємницю, негативно відображається на репутації антикорупційних органів, у яких окрім авторитету, більше нічого немає.

Вчора мітингувальники увірвалися у приміщення Національного антикорупційного бюро, потрощили меблі, насмітили та розкидали торти. Це серйозна структура, яка посилено охороняється, як це могло відбутися?

Так, група так званих протестувальників прорвалися у приміщення НАБУ, пройшли через турнікет. Поліція за цим спостерігала. До того ж, серед мітингувальників були деякі політики, яка зараз розгортають досить ефективну передвиборчу кампанію і для них це була можливість нагадати про себе зайвий раз. Відповідно виникає запитання: чи не була ця акція підтримана серйозною політичною силою, людьми, які наділені серйозними повноваженнями у сфері безпеки?

Кому це вигідно?

Передвибоча кампанія вже де-факто почалася, тому що по всій Україні вже розвішені білборди політичних сил. Починаючи з весни різноманітні провокації за допомогою залучення професійних провокаторів, організації різноманітних мітингів, нападів, захоплень активно використовуються різними політичними силами. Такі акції привертають увагу і будуть супроводжувати передвиборчу кампанію політиків.

Можливо, ці акції покликані дискредитувати антикорупційні органи?

Звичайно, така проблема з'явилася з початку створення антикорупційних органів. Нині розгорнулася політична боротьба, одні намагаються усунути ці органи, інші - зберегти. Така боротьба виходить за межі України.

Прослухати повну версію розмови.