Марія Кучеренко: "ЄС і НАТО - це шлях до нормального життя, Росія - це шлях до безладу і конфліктів"

Марія Кучеренко: "ЄС і НАТО - це шлях до нормального життя, Росія - це шлях до безладу і конфліктів"

Російський бізнесмен фінансує провокації в Македонії та Греції.

Нещодавно пролунала заява македонських посадовців про те, що деякі бізнесмени фінансують провокації в країні. Восени в Македонії має відбутися референдум щодо зміни назви країни. Македонські інформ-ресурси називають конкретні прізвища - йдеться про російського мільярдера, екс-депутата Держдуми Івана Саввіді, який зараз живе у Греції. За даними цих інформ-ресурсів Македонії, він перераховував опонентам перейменування Македонії не менше 300 тисяч євро. Йдеться про те, щоб зірвати вступ Македонії до НАТО.

Ситуацію аналізувала в ефірі програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" керівник проектів Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко. 

Оксана Маловічко: Російський слід знаходимо і тут, і це вже не перша балканська країна, де це відбувається. Що скажете?

Марія Кучеренко: Так, дійсно, я погоджуюсь із тим, що Саввіді міг це зробити, я не можу цього стверджувати, бо це стверджувати має слідство, але Саввіді це дійсно дуже впливова особа в Греції. Він власник футбольного клубу з крайніми дуже правими настроями - це друзі сербського клубу "Партізан", які відправлятли своїх фанатів воювати за так звані ДНР/ЛНР. Тому я не бачу жодних протирічь у тому, про що сьогодні говорять усі македонські ЗМІ. Дійсно, вплив Росії у Греції він надпотужний. Треба чекати офіційних заяв, висновків слідства і тоді вже стверджувати. Але на сьогодні жодної причини говорити про те, що Росія не захоче дестабілізувати Македонію і не захоче впливати на це рішення, немає.   

Віталій Науменко: Як ви думаєте, випадково чи ні ці дані македонських спецслужб про заангажовану участь російських спецслужб, агентів впливу, з'явилися напередодні зустрічі Трампа і Путіна?

Марія Кучеренко: Звісно, це не випадково і про це говорили вже дуже і дуже давно, в тому числі і македонські ЗМІ, і загальнобалканські. Але зараз зроблений такий акцент перед цією зустріччю з тим, щоб нагадати Російській Федерації, що вона не може почувати себе на Балканах так вільно, як вона того хоче, не дивлячись на те, що енергетичний сектор Балкан повністю залежний від Російської Федерації. У будь-якому разі, це важлива заява, вона була політичною і прозвучала зараз звісно через політичні мотиви.

Оксана Маловічко: Грецька влада висилає двох російських дипломатів за втручання у внутрішні справи країни. Наскільки перейшли межу так би мовити російські дипломати? Про що взагалі свідчить це рішення грецької влади?

Марія Кучеренко: Це рішення грецької влади, по-перше, свідчить про те, що Греція є послідовним прибічником політики НАТО щодо безпеки. У будь-якому разі, російська загроза аналізується НАТО на рівні інформаційної небезпеки, і це входить в усі заяви. Твердження про те, що Російська Федерація дестабілізує країни і через інформаційну складову, не можна відкидати. Це послідовність Греції, як країни-члена НАТО. Російські дипломати вже перейшли межу, бо Греція дуже часто відвідується не лише чиновниками від російської православної церкви, бо назвати їх дійсними священниками не можна, Греція відвідується праворадикалами середньої ланки. Заперечувати, що Росія перейшла межу, а Греція боїться за свій суверенітет в жодному разі неможна. Це крок вимушений.

Віталій Науменко: Не видається вам, що під впливом обставин історичної правди, різних інших векторів, Росія приречена програти битву за Балкани?   

Марія Кучеренко: Я хотіла б на це сподіватись, але ми маємо бути дуже обережними, тому що Росія має парамілітарні угрупування, що діють на Балканському півострові й вона навряд чи відступиться у найближчому майбутньому. Але я дуже сподіваюся на розум і далекоглядність балканської влади і народів саме через те, що вони прекрасно розуміють - Євросоюз і НАТО - це шлях до нормального життя, а так звана допомога Росії - шлях до корумпованого ладу в їх країнах, шлях до безладу з точки зору безпеки, шлях до конфліктів.


Прослухати повну версію програми