Інна Гальченко: "Порушення, які бувають при вживанні маріхуани, дуже специфічні"

Інна Гальченко: "Порушення, які бувають при вживанні маріхуани, дуже специфічні"

П'яні за кермом. Трагічна статистика в Україні шокує. У регіонах збільшується кількість випадків ДТП зі смертельними наслідками внаслідок того, що водії сідають за кермо напідпитку. Як впливає алкоголь і наркотичні речовини на водія і які наслідки їх вживання розповіла у програмі Українського радіо "Сьогодні. Зранку" Інна Гальченко, лікар-нарколог Науково-дослідного інституту медицини транспорту МОЗ України.

Які основні фактори впливу алкоголю або легких наркотиків на водіння автомобілем і через який час можна сідати за кермо?

Інна Гальченко: Існує безліч формул, із допомогою яких водії намагаються розрахувати швидкість виведення алкоголю з організму. Про наркотичні речовини не говоримо, бо цього немає, вони заборонені, а от люди вживають і не тільки легкі наркотики. Це не тільки маріхуана, яка умовно відноситься до легких наркотиків. Порушення, які бувають при вживанні маріхуани, вони дуже специфічні і не завжди їх можна віднести до легких вражень основних психічних функцій.

Що стосується швидкості виведення алкоголю, існують певні формули, вони стандартні, але не враховується дуже багато факторів, які впливають на швидкість виведення алкоголю. Це і стан здоров'я, це і якість спиртних напоїв, з якими у нас в країні велика проблема, чи поїв, чи ні, дуже багато факторів впливають, і тому ті формули є всі умовними нині. Якщо ви не вживали спиртні напої 24 години, то ви зі 100% впевненістю можете сказати, що ви твереза людина. Все інше - це ризик.

Нині у нас дозволене 0,2 проміле. Але це не означає, що можна випити наприклад 300 мл пива, чи 25 мл горілки, через стільки-то годин воно вже виведеться... На жаль, ні! Це може бути також людина, яка не вживає спиртні напої. У нас практично у кожного є ендогненний алкоголь і це можуть бути ті показники. По-друге, є чимало захворювань, наприклад цукровий діабет, які дають такі високі показники. Тому 0,2 проміле це той показник, який не дає клінічної картини, що впливає на професійні наслідки керування автотранспортом.

Щодо марихуани. Ми розуміємо, що у нас це заборонено, але люди все ж таки вживають. Через скільки можна сідати за кермо?

Інна Гальченко: Справа в тому, що канабіс - та речовина, яка найдовше зберігається в організмі. Канабіноїди зберігаються до 30 діб. Але вплив на керування вони мають недовгостроковий і вплив на організм мають декілька годин. Але це дуже умовно, тому що якість нашої марихуани дуже складно виявити, яка вона, вона дуже слабка. В Голандії, де легалізована маріхуана, там питання керування не стоїть взагалі, тому що люди, які вживають маріхуану, вони за кермо не сідають.

Канабіноїди у нас прописані законодавчо?

Інна Гальченко: Вони заборонені, це відноситься до наркотичних речовин. У нас будь-яка наркотична речовина заборонена. Канабіноїди - це група наркотичних речовин, яка відноситься до заборонених. Немає у нас взагалі ніяких допустимих доз.


Повну версію програми слухайте за посиланням.