Олена Снігир: "Брутальна поведінка Трампа руйнує залишки довіри, які залишалися в євросоціумі до США"

Олена Снігир: "Брутальна поведінка Трампа руйнує залишки довіри, які залишалися в євросоціумі до США"

Штормовий саміт НАТО: як відреагує Альянс на критику Сполучених Штатів?

Олена Снігир, провідний спеціаліст Центру міжнародних досліджень дипломатичної академії ім. Геннадія Удовенка, кандидат політичних наук, співробітник Національного інституту стратегічних досліджень із 2001 по 2017 роки допомагала розібратися у цій важливій темі слухачам програми Українського радіо "Міжнародний контекст".

Нинішній ефір пройде під знаком Трампа, який останнім часом є хедлайнером, який визначає глобальну політику. Пані Олено! Все ж таки Трамп - ньюсмейкер чи хедлайнер? Як ви думаєте?  

Олена Снігир: Швидше ньюзмейкер, тому що у Трампа особистий власний стиль ведення переговорів, у нього власне бачення і чи небажання переймати культуру дипломатів і політиків, чи неспроможність це робити в такому віці і з таким досвідом, який у нього є за плечима. Він провокатор. З одного боку цей виклик він користний для НАТО, ЄС, євроспільноти, тому що він змушує їх рухатися, реагувати. Кілька десятиліть безпечного існування європейців під парасолькою НАТО, під захистом США, їх трошки розслабило, притупило їхню гостроту відчуття небезпеки. Вони звикли, що США, як що що, вирішать всі проблеми.

Цьогорічний саміт в Брюсселі розпочався досить жваво. На початку саміту Трамп був нещасливий, але потім змінив свою думку. Що відбулось на саміті такого, що задовольнило Трампа?

Олена Снігир: З того, що видиме, то це згода держав-членів НАТО, окрім Чехії, збільшити видатки на оборону до 2 відсотків ВВП до кінця цього року. Попередньо було домовлено, що ця цифра буде досягнута на 2024 рік. Трамп приїхав на саміт, поламав їм всі "пасочки", вони почали нервувати. Така поведінка Трампа змушує НАТО змінюватися. Це вносить певну дисгармонію в стале спокійне озеро під назвою НАТО, яке було до цього.

Водночас негативний ефект, він є. На фоні настроїв антиамериканізму в Європі додаються ще настрої антитрампізму. Його брутальна поведінка руйнує залишки довіри, які залишалися в європейському соціумі до Сполучених Штатів. Вона руйнує залишки довіри до євроатлантичної єдності серед європейського електорату, звичайних середньостатистичних європейців. Останні соцопитування, що проводилися в Німеччині, показують, що політиці США, на жаль, довіряє менше людей, ніж політиці Росії. І це не дивно, коли люди бачать таку поведінку Трампа, яку не може пояснити навіть його найближче оточення.

Трамп не сильно переймається дипломатією і він більше не висловлює жодного захоплення Альянсом. Є така інформація, що США взагалі можуть залишити Альянс. Може бути таке, що Трамп не бачить доцільності в міжнародних інституціях і показує таким чином, що він ними нехтує?

Олена Снігир: Я не думаю, що він не бачить доцільності. Він веде себе, як типовий бізнесмен. Трамп привніс в політику елемент психоаналізу, тобто ми намагаємося зрозуміти, чому він так себе поводить. Він бізнесмен, він не політик, не дипломат, він не урядовець. Він веде агресивні переговори, які притаманні бізнес-колам. Він підвищує ставки, вимагає більшого для того, щоб отримати потім те, що він хоче. Я впевнена, що радники йому чудово пояснили, наскільки важливо НАТО для США. І тому він не збирається руйнувати цю структуру. Він не зможе вийти з євроатлантичної спільноти, і, тим більше, йому не дадуть це зробити. Він думає про гроші і в усьому бачить гроші. Він говорить категоріями грошей, не цінностей.

А чи є це поганим? Може політика і стиль Трампа набагато кращий і потрібніший для світу, аніж політичний підхід?

Олена Снігир: Я не згодна з цим, тому що ми вже бачимо результати на прикладі Північної Кореї. Така його поведінка, вона дала більше козирів північнокорейському режиму, який тримає в заручниках свій народ, який погрожує світу ядерною зброєю.


Повну версію програми слухайте за посиланням.