Андрій Солодько: "Нам потрібно забезпечити базові права мігрантам"

Андрій Солодько: "Нам потрібно забезпечити базові права мігрантам"

Україна може зіткнутися з проблемою різкого збільшення кількості незаконних мігрантів.

Чи є доцільність створення транзитних центрів для шукачів притулку в Україні? Розмірковував над проблемою в ефірі програми Українського радіо "Сьогодні. Зранку" Андрій Солодько, експерт аналітичного центру CEDOS.

Наскільки є вірогідність виникнення проблем із мігрантами?

Зараз насправді збільшується кількість мігрантів в Україні, але не міняються міграційні шляхи, тобто кількість збільшується не за рахунок тих, хто приїжджає з Африки чи з Сирії, а за рахунок тих, хто приїжджає з Азії. За даними ООН, населення Африки збільшиться до 2050 року вдвічі, тому поступово кількість мігрантів збільшуватиметься. Поки в Україні нестабільна економічна ситуація, головна їхня мета буде Євросоюз. Україні треба готуватися до цього, але у довгостроковій перспективі. Наше суспільство і Україна не готові приймати мігрантів. Щоб їх приймати, треба знати в професійному плані що з ними робити.

Станом на зараз, які перші кроки потрібно зробити?

По-перше, нам треба забезпечити базові права мігрантам, передусім право на життя. Треба боротися з тими, хто перевозить людей, хто займається людським трафіком, а потім і торгівлею людьми. Наперед нам треба внести зміни у Кримінальний кодекс, посилити відповідальність тих, хто займається перевезенням мігрантів. Потім нам треба зробити певні зміни в міграційцній службі й виділити окремий орган, який буде займатися саме біженцями. А також підготувати суддів. Це все робитиметься за рахунок донорів.

Як нам треба ставитися до мігрантів?

Україна не може прийняти всіх мігрантів, всіх біженців, ми не можемо сказати, що Україна для всіх, але є певні міжнародні зобов'язання. Ми будемо зобов'язані їх приймати. Бажано, щоб в той час, коли ми дійдем до того, що до нас їдуть мігранти, щоб у нас була окрема програма для висококваліфікованих спеціалістів.