Андрій Скіпальський: нове маркування не поліпшить ситуацію щодо нелегальних тютюнових виробів

Андрій Скіпальський: нове маркування не поліпшить ситуацію щодо нелегальних тютюнових виробів

Кабінет Міністрів України змінив маркування тютюнових виробів. Що означатимуть марки акцизного податку нового зразка? Чи впливає на бюджет України нелегальне виробництво тютюнових виробів? Конкуренція ціною і якістю товару із нелегалами триває - як зменшити тіньовий тютюновий ринок?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" нововведення щодо маркування тютюнових виробів коментував керівник Центру контролю над тютюном Громадської організації "Життя" Андрій Скіпальський.

Яка нині ситуація на ринку тютюну в Україні?

Таке нововведення не вплине на поліпшення ситуації щодо нелегальних тютюнових виробів. Ці нововведення не будуть споживачеві підказкою. Споживачеві зазвичай байдуже до кольорів наклеєних марок. Це нововведення матиме значення виключно для фіскальних органів, яким буде легше перевіряти і визначати за кольором акцизної марки чи там є зловживання. На ціну нове маркування не вплине.

Наскільки нові маркування допоможуть боротися з незаконним виробництвом тютюну на території України, який контрабандою доправляють до Європи?

Коли йдеться про незаконне виробництво тютюну, ми обговорюємо виключно внутрішній ринок України.  Сигарети, які продаються нелегально або завезені нелегально нині становлять близько 3% ринку.  Це проблема, але вона не є значною. Але ніхто не говорить про величезну кількість (а це мільярди) сигарет, які вивозяться з України. Запевняю, що вони легально виробляються в Україні, сплачується акциз, а потім вивозяться. Це єдиний шлях, бо немає нелегальних виробників тютюнових виробів, бо нелегально запустити фабрику тютюнових виробів коштує дуже дорого. Тому нелегально вивозять легально вироблені сигарети.  Ми дійсно №1 контрабандист-постачальник нелегальних сигарет у ЄС. Кольорова гама акцизних марок ніяким чином не регулює і не запрваджує нові правила, це нововведення  - виключно для внутрішнього ринку.

Обсяг виробництва сигарет або продукції, що містить тютюн або суміш тютюну в Україні в 2017 році становив 92 мільярди штук. Це на 6% менше, ніж у 2016 році. Тобто у 2017 році цигарок виробили менше, ніж у 2016 році. Про що це говорить.

За останніх 10 років обсяг виробництва зменшувався. Це пов'язано зі зменшенням куріння сигарет, зі зменшенням контрабанди з України. Ця тенденція триватиме.

В Україні щоденними курцями є близько 36% чоловіків і 7% жінок. Загалом щоденно курять понад 7 мільйонів українців.

За результатами досліджень 2011 року в Україні налічувалося 11,5 мільйона курців. Але кількість курців не є показником, показником є поширеність куріння. Кількість курців може зменшуватися з різних обставин - анексія територій, зменшення населення, інших.  Поширеність куріння зменшується. Люди будуть вживати менше сигарет. Непокоїть, що держбюджет може недоотримати заплановані надходження з різних акцизів на сигарети в 2018 році. Причиною цього є маніпуляції виробників і робота на склади. Тобто виробники накупили акцизних марок за попередні ціни, виробили на склади величезну кількість сигарет і продовжують ними торгувати не сплачуючи державі за новими ставками.

В Україні з 2017 року працює сервіс із допомоги припинення куріння. Цей сервіс складається з "гарячої" телефонної лінії, оператори якої надають фахову підтримку тим, хто прагне позбутися шкідливої звички, а також веб-сайту, який містить корисну інформацію про відмову від куріння.

Цей сервіс дуже потрібний. Але ми його мало рекламуємо. Центр має невеликі можливості, бо працює лише шість консультантів. Ми хочемо розвиватися і шукаємо додаткове фінансування. Наші зусилля спрямовані на підтримку стратегії Всесвітньої організації охорони здоров'я.

За статистичними даними, дві третини курців бажають та пробували кинути курити. Тому треба допомагати їм у цьому, консультувати. Тютюнова залежність - це залежність, а не звичка.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
В Україні майже 15% підлітків курять: доповідь ВООЗ
Освіта VS комунальні послуги: на що українці витрачають найменше та найбільше грошей
Як завдяки новим нормам ЄС техніка служитиме довше – пояснює експерт Союзу споживачів
"Зелений лист", "біле дерево" і "зелений журавлик": як в Україні працюють нові правила маркування харчових продуктів
В Україні діятимуть нові правила маркування харчових продуктів: пояснює експерт з якості продукції