Ігор Хсів: "Давно треба було почати відверту розмову з українцями про корупцію"

Ігор Хсів: "Давно треба було почати відверту розмову з українцями про корупцію"

Українці вважають корупцію, на рівні із війною, найважливішими проблемами для України.

Деякі політологи кажуть, що Україна веде дві війни: проти зовнішнього ворога - Росії, і проти внутрішнього - корупційної системи. У програмі спробували розібратися, звідки береться корупція, чи можливо її подолати? Гість програми Українського радіо "Під прицілом" - Ігор Хсів, політолог, незалежний експерт. 

Щоб розібратися в явищі, треба спочатку зрозуміти його природу і суть. Ми багато говоримо, що в Україні корупційна система, хребет якої становлять чиновники та олігархат. Де вони взялися олігархи і армія корупціонерів у владі?

Давно треба було почати чесну і відверту розмову з українцями  про причини і витоки цього явища, яким є українська корупція. Дійсно, ми повинні розуміти причинно-наслідкові зв'язки, чому в Україні масштаби корупції є незрівнянними з нашими західними сусідами. Явища корупції там також є, але масштаби корупції не йдуть в жодне порівняння з українськими реаліями. Чому такі радикальні відмінності? Причина, безумовно, олігархат, але знову ж таки, олігархічна система влади була збудована не на порожньому місці. У 1990-ті роки з набуттям Україною незалежності на уламках СРСР тоді були ключові питання. Все решта - це наслідки.

Ви вважаєте, що не проведена люстрація перша причина корупційної системи в Україні?

Ні, це одна з причин. Не можна так казати, що це перша і головна, їх кілька головних причин. Перша - це відсутність декомунізації, люстрації, яка була проведена в усіх наших сусідів, з цього вони починали свій шлях до Європи. У нас це відбулося лише на 23 році незалежності. Друга причина пов'язана з першою дуже тісно. Приватизація і отримання українцями так званих майнових сертифікатів. Це другий доленосний папірець, який визначив наші проблеми з олігархією. Вся решта подій і теперішня війна з Росією - це все було закладено тоді. Неминучі ці були події.