Ірина Верещук: візит президента Порошенка до Сербії дуже вчасний

Ірина Верещук: візит президента Порошенка до Сербії дуже вчасний

Україна - Сербія. Про співпрацю та лібералізацію візового режиму розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" президент Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук.

Президент України Петро Порошенко розпочав свій офіційний візит до Сербії і проведе переговори з президентом цієї країни Олександром Вучичем і іншими високопоставленими особами. Як можуть змінитися наші стосунки із Сербією?

Сербію вважають неформальним союзником Москви. Сербський президент Вучич визнає територіальну цілісність України, підтримує Мінські домовленості, але є депутати, які незаконно відвідують Крим і збираються у вересні внести до сербського парламенту резолюцію щодо визнання Криму територією Російської Федерації. І це проблема, про яку потрібно говорити.

Не проголосували за резолюцію ООН по Криму тільки Росія, Білорусь та Сербія. На що нам розраховувати?

Ми маємо складну палітру стосунків з цією країною. Дуже правильно, що президент Порошенко поїхав на бізнес-форум до Сербії, адже нам треба розуміти, як ми будемо будувати наші відносини в майбутньому.

Ми знаємо, що в Україні стоїть питання автокефалії, яка позиція Сербії у цьому питанні?

Сербська церква виступали проти цього рішення. Такий візит Порошенка я пов'язую не з проведенням бізнес-форуму, а швидше з'ясуванням позиції сербської православної церкви щодо України. Бо вона має дуже велики вплив навіть поза межами держави.

Чи важлива бізнесова складова форуму?

Абсолютно важлива, адже нам потрібні нетипові та нетривіальні ринки, які ми шукаємо. Адже зрозуміло, що Україна повинна припиняти торгівлю з Росією, а Сербія входить до списку країн, з якими ми могли б налагодити стійкі торгівельні зв'язки.