Юлія Лісова: паспорти для тварин видаватимуть тільки державні ветеринарні установи

Юлія Лісова: паспорти для тварин видаватимуть тільки державні ветеринарні установи

Зміни у правилах перевезення тварин. Нові ветеринарно-санітарні паспорти. Що необхідно знати, щоб подорожувати з тваринами, розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" адвокат Юлія Лісова.

Для супроводження домашніх тварин при їх переміщенні за межі України до уваги будуть братись лише ветеринарно-санітарні паспорти встановленого зразка. З чим пов'язані так зміни?

Держава вирішила взяти це під свій контроль. Якщо раніше ветеринарно-санітарний паспорт на тварину видавалася ветеринарними клініками, нині ці паспорти видаватимуть державні ветеринарні установи. Це значно ускладнює процедуру видачі паспорта, тому що якось треба дістатися цієї установи, до того ж процедура створить черги в таких установах.

Паспорти видаватимуть тільки котам і собакам?

Паспорт повинні бути у будь-яких тварин і птахів, але для отримання паспорта потрібно отримати відповідні аналізи, які коштують до двох тисяч гривень, без цих аналізів і отримання ветеринарно-санітарного паспорта не можна вивезти тварину за кордон. Для подорожі тварин Україною таких аналізів робити не потрібно.