Олександр Савченко: "НБУ не контролює стабільність української валюти"

Олександр Савченко: "НБУ не контролює стабільність української валюти"

З 1 липня в Україні почали діяти округлення сум у чеку при готівковому розрахунку в торгівлі і сфері послуг. І від сьогодні припиняється карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Продовжать карбувати лише 10 і 50 копійок. Приймати їх будуть необмежений період часу до ухвалення відповідного рішення НБУ. Що це за процес, про що він свідчить і чи на користь звичайним споживачам, покупцям? Прокоментував цю тему в програмі Українського радіо "Сьогодні. Вдень" колишній заступник міністра фінансів, екс-заступник голови Національного банку України, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

Отже, це звичайна практика для Європи, європейські партнери консультували свого часу Нацбанк щодо цих правил заокруглення, але про що це свідчить? Чи на користь це покупцям?

Ну я би сперечався, що це звичайна практика для Європи. Євро і долари існують досить довго, але такої практики не було. Це практика для країн, де дуже висока інфляція, коли іде знецінення національних грошей. На жаль, такий процес свідчить, що сьогоднішнього дня НБУ не контролює стабільність української валюти, як по відношенню до інших валют (це зовнішня інфляція), так і по відношенню до цін. Це такий феномен, він стався 4 чи 5 років назад, коли карбування монет стало невигідним. У таких умовах звичайно краще відмовитися від дрібних монет. Це приносить великі збитки державі. Я підрахував, це приблизно 100 мільйонів гривень. Люди - і продавці, і покупці - не розрахуються таким дріб'язком, і вони пропадають.

Нацбанк пише, що це спростить щоденні розрахунки і зекономить понад 90 мільйонів гривень на рік.

По-суті, Нацбанк виконує мої рекомендації ще 5-річної давності. Я ще рекомендував, і нас це чекає, щоб ми припинили друк малих номіналів банкнот - 1 і 2 гривень. Їх замінили монетами тому, що монети дешевше друкувати і вони довше знаходяться в обігу. Все це разом може дати значну економію. Чи це зручно для українців? Звичайно не дуже зручно. На жаль, ми наближаємося до того моменту, коли треба буде робити деномінацію. Що це означає? Міняється масштаб цін - старі і банкноти, і монети міняються на нові. Думаю, що 2 - 3 роки ми в такому режимі протримаємося, а далі вже треба буде іти на деномінацію. В народі це називають грошовою реформою.

Наскільки ви впевнені у цьому своєму прогнозі?

Я впевнений. Нормальна інфляція для Європи і розвинутих країн світу це 2 відсотка. Це цільовий такий норматив інфляції. Тобто, ціни зростають не більше, ніж на 2 відсотка. В минулому році ціни в Україні виросли на 14 відсотків. В цьому році вони зростуть десь на 10 відсотків. Якщо такі темпи будуть тривати і далі, то через 2 - 3 роки вже нам не буде вигідно і 10 копійок карбувати. Залишиться сама дрібна монета - 50 копійок. Це не нормальні процеси, це свідчить, що щось не так у фінансово-банківському секторі країни. Мало там працює фахівців, і тому ідуть неконтрольовані процеси. Але не треба панікувати, ситуація потрошку покращується. Всі країни через це проходили, і ми пройдемо, сподіваюся, в останній раз. Набирають також процеси переходу на електронні платежі. Це питання на часі. І тут Україна пасе задніх. Ми не маємо своєї електронної системи для роздрібних платежів.