Тарас Жовтенко: "Україна є вагомим фактором тиску на Російську Федерацію"

Тарас Жовтенко: "Україна є вагомим фактором тиску на Російську Федерацію"

Україна, США та ЄС. Зустріч президентів США і Росії відбудеться в Хельсінкі 16 липня. Планується обговорити перспективи російсько-американських відносин і актуальні питання міжнародного порядку денного. В ефірі телеканалу "Фоксньюз" радник Білого дому з нацбезпеки Джон Болтон заявив, що Трамп дуже хоче зрозуміти позицію Російської Федерації і, що більш важливо, щоб Путін зрозумів позицію США. Також він сказав, що не чув від Трампа заяв у Канаді щодо визнання або невизнання Криму російським. Розібратися у цих політичних хитросплетіннях допомагав у програмі Українського радіо "Сьогодні. Зранку" кандидат політичних наук, експерт із питань національної безпеки Тарас Жовтенко.

Пане Тарасе! Як вам остання заява Болтона?

Ця заява є очікуваною в тому контексті, що сама по собі зустріч Трампа і Путіна, враховуючи, що проти американського президента порушено дуже багато проблемних моментів у зв'язку не тільки з втручанням Російської Федерації у сам виборчий процес і його передвиборчу кампанію, але і з нинішньою політикою, в тому числі й зі зовнішньою офіційного Білого дому, яка відбувається вочевидь не без певного російського впливу. Тому власне Болтон цією заявою виконує завдання відведення уваги від гострих моментів тієї зустрічі, яка вже заплавнована, і від зустрічі, яка отримала досить жорстку критику від демократів і від частини республіканців, які вважають, що ця зустріч є не на часі, і що враховуючи персоналію і особистий вплив Путіна, невідомо яка зі сторін отримає більше вигоди від цієї зустрічі.

Стосовно виборів дуже цікаво - було розслідування, були заяви... і радник Білого дому зазначив, що Путін заперечує вплив РФ на вибори... Чи означає це, що буде якийсь новий перерозгляд? Чи знову це все спишеться?

Щодо виборів ситуація трохи менш однозначна, ніж хотілося б американській стороні і ніж хотілося би нам, враховуючи наше природнє бажання схопити Росію за руку. Справа в тому, що на сьогодні ті результати розслідування, які є, вони свідчать про те, що Росія справді не втручалась технічно в сам виборчий процес, процес підрахунку голосів, процес роботи виборчої системи. Але був однозначний вплив і цей вплив доведений в сфері впливу на думку виборців. І от тут російські технології, маніпуляції вже розкриті. Формальне питання для американської сторони зараз полягає в тому, що технічно це є вплив не на виборчу систему, а на виборця, на його свідомість. Тому сьогодні правова система США намагається перетравити ці моменти і перевести їх в правову площину з тим, щоб можна було звинуватити російську сторону. Американська сторона на сьогодні є більш обережною у звинуваченнях Російської Федерації, а відповідно Російська Федерація, розуміючи природу цих звинувачень, говорить, що ніякого впливу на вибори в США не було.

Болтон говорив також, що президенти США і Росії можуть обговорити питання повернення Росії до "Великої вісімки".

Я думаю, що це на сьогодні більше декларативне рішення, бо ми розуміємо, що ці процеси не відбуваються за день або за два. Це скоріше за все, є сигнал Російській Федерації з приводу того, щоб вчерговий раз вони задумалися над тим, що вони роблять, це однозначно сигнал зкоригувати свою поведінку. У жодному випадку це не якісь конкретні практичні кроки повернення Росії у ці формати взаємодії зі Заходом.

А чи зважають провідні держави на інтереси України? Як буде розв'язуватися українське питання?

Тут я трошки більший песиміст по позиції фактору України в світовій політиці й політиці інших держав. Він присутній лише в тій мірі, в якій Україну ці держави можуть використати для задоволення власних національних інтересів, власного бачення позиції місця Росії в сучасному світі. Тому там, де це можливо, там, де діяльність Росії в бік України виходить за межі міжнародного права, прийнятних політичних правил, зрозуміло, що Україна є вагомим фактором тиску на Російську Федерацію.