Експерти назвали найнебезпечніші країни для жінок

Експерти назвали найнебезпечніші країни для жінок

Днями було оприлюднено дані дослідження щодо безпеки країн для жінок. Детальніше про те, які країни потрапили до цього рейтингу і за якими критеріями вони обиралися, і чи є сенс взагалі робити такі дослідження, і що цього року несподіваного в ньому з'ясовували у програмі Українського радіо "Ранковий формат" із Ольгою Донебабіною, менеджером зі зв'язків із громадськістю громадського об'єднання "Ла Страда Україна".

Дослідження проводилося за кількома критеріями - охорона здоров'я, сексуальні домагання, дискримінація, культурні традиції й торгівля людьми. От за цими критеріями, не почесне, а сумне перше місце посіла Індія, яка стала найнебезпечнішою країною через примусові шлюби, зокрема малолітніх, і сексуальне рабство. Друге місце - Афганістан, далі йде Сирія, Сомалі, Саудівська Аравія, Пакистан, Демократична республіка Конго, Ємен, Нігерія і найцікавіше, що на 10 місці опинилися США. Чи можна говорити про те, що це дослідження об'єктивне?

Я хотіла зазначити, що ще один критерій, за яким робилося це дослідження це не лише сексуальне насильство, а насильство загалом, в тому числі домашнє насильство, вбивство під час військових і внутрішніх конфліктів. Перші 9 країн не викликають певного подиву, а от США, начебто дуже така демократична країна, країна широких можливостей, опиняється на 10 місці такого непочесного рейтингу... З одного боку це дивно, а з іншого, враховуючи викриття всіх тих порушень прав жінок, сексуальних домагань, розрив в оплаті праці, тому що це один із критеріїв, що входить до поняття дискримінації цього рейтингу, - закономірно. Можна говорити про те, що США не настільки небезпечна країна для жінок, як Індія, Сирія, Пакистан, Сомалі, але виявляється, що і така країна може потрапити до цього списку. Також у дослідженні зазначається, що 10 місце Сполучених Штатів безпосередньо пов'язане з рухом #MeToo.

Якщо так, наскільки для жінок безпечна Україна?

Це не єдиний рейтинг такого формату. Цей зробила одна агенція, є щорічний рейтинг, який робить ПРО ООН, це ООНівська структура. Називається він "Індекс гендерної рівності". Оцінюється він за трьома критеріями. Україна в цьому рейтингу займає позиції від 70 до 85 пункту зі 169 пунктів.     

Тобто можна сказати, що ситуація у нас дещо покращується? Кроки щодо руху вперед відчутні в Україні?

Вони відчутні, але проблема в тому, що деякі законодавчі ініціативи, наприклад, заборона на переривання вагітності, як варіант, суттєво погіршують рейтинг країни, тому що це охорона репродуктивного здоров'я, тому що це обмежує здатність особи розпоряджатися власним життям. Потрібно зважати на ці моменти.  

Олю! Як ви можете оцінити як людина, яка професійно займається цими питаннями, зокрема і гендерної рівності, в Україні наскільки зараз для вас відчутним є збільшення можливостей щодо ситуації з жінками? У мене є відчуття, що відбувається суспільне закручування гайок...

Дуже позитивним кроком є створення посади урядового уповноваженого з питань гендерної політики, яку зайняла колишня президентка громадського об'єднання "Ла Страда Україна" Катерина Левченко. Вона ж увійшла у Всесвітній рейтинг ТОР-100 активістів із гендерної політики, єдина з України. Це теж є показовим, що українські правозахисники входять у цей список. Велика проблема України полягає в певному підсиленні негативних проявів різних дій праворадикальних партій, які нападають на будь-які ініціативи, як жінок, так і будь-яких меншин, із якими у них не співпадають погляди.