Сергій Доротич: тіньова економіка перевищує обсяг реальної економіки

Сергій Доротич: тіньова економіка перевищує обсяг реальної економіки

Тіньова економіка і контрабанда, чи є побачимо світло у кінці тунелю? Про зміни в подоланні тіньової економіки і контрабанди в Україні розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.

Рівень тіньової економіки - 31%. Наскільки така цифра є вагомою?

Ця цифра дуже оптимістична, адже за оцінками зовнішніх джерел, тіньова економіка перевищує обсяг реальної економіки. На мою думку рівень тіньової економіки складає 60 %.

Контрабанда є, була і буде. Навіть у передових країнах світу контрабанда все одно існує, але менше.

Найбільшим порушником чинного законодавства є, на жаль, державний апарат, чиновники. Якщо глобально оцінювати ситуацію, то йдеться про контроль над митницею - це колосальні потоки контрабанди. Хто контролює контрабандні потоки - той має чисельні ресурси. А державний бюджет отримує невелику частину.

Є дані, що у 2017 році було подолано показник тіньової економіки. За рахунок чого це відбулося?

Звичайно є певне пожвавлення. Але дуже багато бізнесу переходить у тінь. Це відбувається через те, що відновлюються державні репресивні функції, дуже багато контролюючих інституцій. Багато сфер народного господарства занепадають. Я рекомендував би нашим чиновникам переймати іноземній досвід у  боротьбі з тіньовою економікою.