Андрій Дещиця: "Польський уряд підтримує Україну в ключових стратегічних напрямках"

Андрій Дещиця: "Польський уряд підтримує Україну в ключових стратегічних напрямках"

У Вроцлаві увічнили пам’ять про генерала армії УНР Марка Безручка. Як ця подія вплине на українсько-польські відносини? Чи сприятиме пошуку шляхів конструктивного діалогу щодо історичних розбіжностей? Про все це розпитаємо Надзвичайного і Повноважного Посла України у Польщі Андрія Дещицю в програмі Українського радіо "Персона ґрата".

Скажіть будь-ласка, як подія - відкриття кільця генерала Марка Безручка - вплине на відносини України і Польщі?

Перш за все треба відзначити, що надання кільця імені Марка Безручка - це подія, яка зближує український і польський народи, зближує Україну і Польщу. Ця церемонія відбувається в період, знаменний також і тим, що у Львові тиждень тому була церемонія надання одній із площ імені Яцка Куреня.

Наступний крок, як ви сказали, це відкриття генерального консульства України в Вроцлаві. Чи це буде можливим і що для цього потрібно зробити?

Тепер, коли ми виконали одну місію - відкрили кільце, проект, який реалізовувався кілька років, - то тепер всю енергую потрібно зосередити на те, щоб відкрити генеральне консульство України у Вроцлаві. І в цьому справді є потреба. Є велика кількість українців, які приїхали до Вроцлава, громадян України, які там перебувають, які вже складають 10, а може і більше відсотків жителів Вроцлава і воєводства, і тому є необхідність в тому, щоб вони були гідно представлені. Потрібна інституція українська, яка буде гідно їх захищати. З цією роллю справляється зараз генеральне консульство України в Кракові, але цього замало, оскільки кількість українців в останні роки зросла.

Безвіз вплинув на це?

Я не можу сказати, що це безвіз вплинув. Збільшилася кількість українців, які більше подорожують, але це не кардинально збільшило цю кількість. Звичайно безвіз допомагає легше перетинати кордон. Кількість сполучень тепер, які є з Вроцлавом й з іншими містами України, але кількість українців, які приїжджають сюди і працюють, вимагає гідного представлення їхніх прав. Тому назріла необхідність відкриття генерального консульства. Це добре розуміють в МЗС України. Ми над цим працюємо. Це потребує певних фінансових і кадрових рішень, але це в наших планах. Я сподіваюся, що це найближчим часом буде зреалізовано, тим паче, що ми маємо прихильність місцевої влади Вроцлава.

Ви на початку року говорили про те, що новий польський уряд буде реалізовувати політику, спрямовану на вирішення спірних питань між Києвом і Варшавою. Як ви зараз оцінюєте ситуацію?

Перш за все, я хочу сказати, що новий польський уряд підтримує Україну в ключових стратегічних напрямках. Це питання європейської інтеграції, це питання євроатлантичної інтеграції, зближення з НАТО, це питання продовження санкцій проти Росії, це питання безвізового режиму, розширення зони вільної торгівлі з ЄС і обстоювання України на міжнародній арені. Питання історичного минулого звичайно потребують вирішення і ми бачимо, що є діалог у вирішенні цих проблем, відбуваються постійні зустрічі на рівні віце-прем'єрів. Вони вже зустрілися двічі в цьому році для того, щоб врегулювати питання, які виникають в українсько-польських відновинах. Вони стосуються однієї трагічної сторінки в історії українсько-польських відносинах - Волинської трагедії 1940-х років. Йдеться про те, що потрібно відновити пошукові ексгумаційні роботи для гідного поховання тих осіб, які загинули під час цієї трагедії.

Скільки зараз за офіційною статистикою українців живе і працює в Польщі?

Потрібно оцінювати це за таким принципом, що офіційні візи і дозволи на роботу і проживання використані на 100 %. Це приблизно понад мільйон. Але крім цього багато українців приїжджають до Польщі по безвізовому режиму до 3 місяців і вони ніде не реєструються. Чи вони є в Польщі, чи поїхали далі, ми також не знаємо. Польський уряд визнає, що ці українці підтримують розвиток польської економіки.