Віктор Константинов: "Від зустрічі лідерів Росії і США плюсів для України не буде"

Віктор Константинов: "Від зустрічі лідерів Росії і США плюсів для України не буде"

Захід збурений чутками, що президент США збирається зустрітися з президентом Росії, а тим часом легалізований Трампом північнокорейський диктатор Кім Чен Ин із тріумфом їде до Пекіна. Гість студії - Віктор Константинов, доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка - прокоментував у програмі Українського радіо "Міжнародний контекст" перебіг гучних міжнародних подій.

Після демаршу Трампа на саміті Великої сімки і його заяв, що туди треба було запросити Путіна, складається враження, що чутки про зустріч Трампа і Путіна не є безпідставними. Як на вашу думку, можлива така зустріч?

Зустріч лідерів двох ключових держав світової політики завжди має підстави. Очікувати подібної зусчтрічі можна. А точно сказати можна буде на початку тижня, коли в Москві будуть переговори про цей саміт і тоді буде зрозуміло, чи є це реальним, чи ні. Це будуть російсько-американські переговори. Не факт, що вони відбудуться.

Якщо абстрагуватись і прагматично говорити про зустріч Трампа з Путіним, які плюси і мінуси зараз на порядку денному?

Плюси - це зменшення рівня напруги в Європі. А ось для України плюсів не буде ніяких. Зрозуміло, що на сьогодні великого компромісу Росії і США по Україні не може бути. Для США Україна - ключовий важель тиску на Росію, для Росії позиції в Україні надто принципові з точки зору внутрішньої політики. Жодна зі сторін сьогодні не готова поступатися. Більше того, це настільки серйозні поступки, що вони можуть статися тільки тоді, коли покращиться якість відносин США і Росії. Цей саміт може принести плюси Україні лише за рік-два.