Удар у відповідь: Брюссель вводить дзеркальні мита проти Вашингтона

Удар у відповідь: Брюссель вводить дзеркальні мита проти Вашингтона

Торгівельна війна на порозі. Брюссель вводить дзеркальні мита проти Вашингтона, а Вашингтон виходить на стежку війни з Пекіном - країни взаємно запроваджують мільярдні торговельні санкції. Гість студії - Віктор Константинов, доцент Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка - прокоментував у програмі Українського радіо "Міжнародний контекст" вплив рішень Трампа на міжнародні взаємини.

20 червня Єврокомісія повідомила про запровадження мита на американські товари - сталь, алюміній, цілу низку товарів - мотоцикли, кукурудзу тощо. Загалом на суму 3 мільярди євро. І це вже викликало хворобливу реакцію Трампа. Чи помиляється Трапм у своїй протекціоністській політиці?

Надзвичайним є те, що США, які багато десятиліть виступали за глобалізацію економіки і вільну торгівлю, зараз виступають за протекціонізм. Це парадоксально. Але для Трампа це єдине стратегічне рішення в зовнішній політиці. Питання протекціонізму хоч якось відповідає його прагненню знову зробити США великими. Він, його радники вирішили, що стабілізувати економіку США краще за все можна, якщо захистити внутрішній ринок. Чи помиляється він чи ні - стане зрозуміло з плином часом, але з точки зору зовнішньої політики - це один із найнебезпечніших шляхів, які можна було обрати. Це велика політика, яка буде погіршувати стосунки і між США і Китаєм, і між США і ЄС. Вона може створювати проблеми там, де вони зовсім не потрібні.