Лариса Старікова: "Закон про страхування у нас не виконується"

Лариса Старікова: "Закон про страхування у нас не виконується"

Посуха на материковій Україні і в Криму. Чи є підстави для панічних настроїв і як посушлива погода вплине на становище фермерів, чи витримають такий екстрим озимі та ярові? Як це вплине на майбутній урожай і експортні можливості держави? Що робити фермерам, аби мінімізувати збитки? Ці питання прокоментувала в ефірі програми Українського радіо "Сьогодні. Зранку" Лариса Старікова - керівник аналітичного центру Аграрного союзу.

Пані Ларисо! Розкажіть, будь-ласка, щодо посухи - чи є вже підстави для панічних настроїв?

Я б не сказала, що у нас якась катастрофічна ситуація. Звичайно, жнива розпочнуться набагато раніше, ніж зазвичай буває, але сказати, що це суцільна катастрофа я не можу. Було б цікаво почути безпосередньо тих, хто зараз у полі.

По Запоріжжю, пані Ларисо, погода набагато спекотніша?

Керівники господарств Запоріжжя розміщували інформацію про те, що десь непогано, десь погано, по-різному, але я не можу не зазначити, що щоб не сталося, мають працювати такий інститут, як стахування. У нас є закон про страхування з державною підтримкою, коли держава здешевлює вартість страхування. У цьому році є 6.3 мільярда державних дотацій, але механізм страхуванння в цих дотаціях не задіяний. Тобто закон у нас про страхування не виконується. Це дуже негативно впливає на ситуацію. З іншого боку, є така справа, як зрошення, капельний полив. Хоча наші господарства в південних регіонах останнім часом намагаються інвестувати кошти в налагодження систем капельного поливу, але це досить складна і дорога справа. Як інвестиційного клімату у нас не було, так його і немає. І це робить господарювання нестабільним, залежним від погодних умов набагато більше, ніж це могло б бути.

В Україні в цьому році врожай озимої пшениці буде меншим на 8 - 10 відсотків від минулорічного через посуху і буде на рівні 23,5 мільйонів тонн. З початку квітня на території України спостерігалася посуха. Проте червневі опади стабілізували ситуацію і вивели більшість областей із зони ризику?

Так, посуха звичайно є. Температурні умови в цьому році відрізняються від традиційно нормальних, але значного зниження врожаю не буде.