Неля Ковальська: поправки до закону про охорону культурної спадщини оцінюю позитивно

Неля Ковальська: поправки до закону про охорону культурної спадщини оцінюю позитивно

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" поправки до закону про охорону культурної спадщини коментувала генеральна директорка заповідника "Софія Київська" Неля Ковальська.

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про охорону культурної спадщини щодо збереження пам'яток культурної спадщини внесених до списку Всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних націй з питань освіти, науки і культури ЮНЕСКО".  Згідно з законом, об'єкт має правовий статус пам'ятки національного значення і охороняється за допомогою всіх механізмів, передбачених цим законом. Водночас є зауваження про відсутність реальних механізмів, від забудови пам'ятки не захищені. Що змінюється у статусі пам'яток з прийняттям цього закону?

Прийняття цих поправок (самому закону вже 28 років, і 28 років від дня внесення першого об'єкту "Софії Київської до Списку Юнеско) з'явилися інституційні підстави узаконення наших пам'яток, які вже мають статус у нашому законодавстві як пам'ятки всесвітнього значення (до того часу цього не було).  Є багато позитиву в цих поправках. Вітаю те, що внесено нову термінологію - до нашого законодавства не було включено міжнародної термінології. Також більш чіткіше прописані повноваження Кабінету Міністрів і центрального органу охорони культурної спадщини щодо пам'яток культурної спадщини. Дуже позитивно, що в закон внесено поправку про інформування щодо всесвітньої спадщини, про будь-які містоархітектурні перетворення в буферних зонах. Затверджено "режими використання" - введено таке поняття щодо якого, напевно, згодом будуть створені методичні розробки.  Затверджено таке поняття як "плани управління", бо ЮНЕСКО вимагає від України такий документ.

На основі цього закону буде розроблена методика. Дуже добре, що буде повністю прописана рекламна робота у місцях всесвітньої спадщини. Більш чіткіше буде прописана схема поводження реклами в буферних зонах, напевно, будуть розроблені містобудівні схеми і будуть чітко прописані правила.

Тепер є законодавчо прописана необхідність інформувати про якісь зміни в буферних зонах. Але якщо це будівництво протиправне, чи будуть механізми впливу?

Думаю, що механізми впливу будуть, бо коли ми інформуємо, то відбувається зворотній зв'язок з ЮНЕСКО, підключаються експерти, здійснюється аналіз.  Як впливає це містобудівне перетворення на цінність об'єкта всесвітньої спадщини? З цього приводу спеціально розробляється документація. Відбувається зворотній зв'язок. Також є  таке поняття як зміна меж буферних зон.