Пішов із життя Іван Драч (аудіо)

Пішов із життя Іван Драч (аудіо)

Івана Драча - поета, політика, громадського діяча, який помер сьогодні, 19.06, на 82-му році життя, поховають у його рідному селі Теліжинцях, що на Київщині, поруч з могилою його сина.

Такою була воля самого Івана Драча, Українському радіо повідомив Михайло Сидоржевський - Голова Національної спілки письменників, до правління якої входив і Іван Драч.

Прослухати

Іван Драч народився 1936 року в селі Теліжинці на Київщині. Перший вірш поета з’явився у 1951 році. У 1958 році він вступив на філологічний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка, звідки його виключили через творчі та політичні погляди. Пізніше йому вдалося поновитися на заочній формі навчання. З початку 1960-х років Іван Драч публікувався у "Літературній газеті", починаючи з поеми-трагедії "Ніж у сонці".

Наприкінці 80-х років поет став першим головою Народного руху України, після здобуття Україною незалежності був співголовою Руху разом з В’ячеславом Чорноволом і Михайлом Горинем, тричі обирався депутатом Верховної ради.

У 2006 році був удостоєний звання Герой України. На рахунку поета понад 10 збірок, кіноповісті, сценарії. Зокрема, він автор сценарію кінострічки "Пропала грамота" за твором Миколи Гоголя, головну роль у якій зіграв Іван Миколайчук.

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!