Рубен Медсен: Данія підтримує зусилля України реформуватися і зростати економічно

Рубен Медсен: Данія підтримує зусилля України реформуватися і зростати економічно

Реформи в Україні. Як можуть допомогти міжнародні партнери і що Україна має зробити сама, порадив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Данії в Україні Рубен Медсен.

27 червня в Копенгагені відкривається міжнародна конференція з питань українських реформ "Рушій змін", участь в якій візьме прем'єр-міністр України Володимир Гройсман та  дуже багато представників наших європейських партнерів. Чого нам чекати від цього заходу?

Звичайно, конференцію будуть відкривати спільно і прем'єр-міністр України, і прем'єр-міністр Данії. Але за день до відкриття конференції український прем'єр також буде мати низку двосторонніх зустрічей. Зокрема, він зустрінеться з групою високопосадовців, що представляють данський уряд і данський бізнес. Це буде хороша можливість поспілкуватися, обговорити завдання і виклики, які стоять на шляху економічного партнерства і відносин. Одним з меседжів цієї конференції має бути підтримка сильної і успішної України також і в світлі російської агресії, що продовжується.

Як Україні стати такою ж економічно успішною, як стала Швеція, Данія?

Деякий час тому і Швеція, і Данія, які є близькими сусідами, були дуже корумпованими країнами. Але за останні 120 років країни дуже змінилися, змінилися самі люди, їх ставлення до корупції. Вони проти неї як такої, тому і Швеція, і Данія є успішними. Північноєвропейські країни завжди перебувають у верхніх частинах рейтингів у плані боротьби з корупцією. У них вона майже відсутня. І також вони перебувають вгорі міжнародних рейтингів щастя. Вони задоволені життям. І тут я бачу зв'язок. Але боротьба з корупцією не закінчується ніколи, бо корупція присутня в людській натурі.

На жаль, у нас немає 120 років. Як зробити це швидше?

Із задоволенням хочу вам повідомити, що Данія успішно виконує ініціативу ЄС по боротьбі з корупцією. Ми вважаємо, що Україні в цьому плані дуже важливо розвивати і надати можливості для ефективного реформування вже створених антикорупційних органів. Нещодавно Верховна Рада ухвалила нарешті закон про Вищий антикорупційний суд. Ми вважаємо це останнім ключовим елементом у створенні антикорупційного законодавства. Найважливіше в боротьбі з корупцією, на мою думку, забезпечити невідворотність покарання.

Окрім боротьби з корупцією, є ще інші процеси, які в Україні сьогодні надзвичайно актуальні. Це децентралізація, це реформа державної служби, самоврядування, це приватизація. Що з цього найважливіше для успішності країни?

Важко сказати, який з цих чинників найважливіший. Але всі вони разом мають створити нову Україну. Щоб країна повернулася спиною, щоб залишила в минулому всі ці проблеми і недоліки - і корупцію, і погане управління, і погану економіку, і застій. Нова Україна має бути демократичною, побудованою на європейських цінностях.