Андрій Кривонос: Податкова має активно переходити на новітні технології

Андрій Кривонос: Податкова має активно переходити на новітні технології


Які переваги і недоліки від запровадження розрахункових операцій через смартфони замість касових апаратів, чи не буде втрачений контроль фіскальних органів, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" президент Гуманітарного центру, економіст, викладач банківської справи Андрій Кривонос:

Якщо почати з недоліків, то їх як таких немає. Споживачеві в принципі байдуже, як отримувати касовий чек. Тобто принциповим має бути факт, що йому все одно як отримати чек. Є один недолік, це треба буде вивчити новий вигляд касового чеку, зрозуміти, що там написано. Але так як ми і до цього не дуже уважно ставилися до чеків, то, відповідно, немає жодної проблеми, як їх будуть видавати.

Тобто тільки-но скасували, одразу стали потрібні чеки?

Їх ніхто не забороняє і відсутність друкованих чеків також не знімається. Нові види касових апаратів дозволяють друкувати чеки. Їх можуть надавати як в електронному вигляді, певні моделі, які існують на сьогоднішній день у світі. Тому казати, що повністю перебудували систему, то ні. По-перше, давайте говорити, що це експеримент. До 31 грудня наступного року з поквартальною звітністю про нього. Беруть участь в експерименті ті виробники, які погодилися з ним. Відповідно, ті торговці, які придбали відповідне касове забезпечення, відповідне програмне забезпечення отримали для цього, будуть брати участь в експерименті. Тобто у споживача великої альтернативи користуватися чи не користуватися немає. Якщо торговець підтримує це, він буде користуватися новим чеком.

А які позитиви від цього експерименту?

Є така цікава думка, що протягом експерименту відбудеться і друга його частина - це введення загального реєстру касових чеків. Відповідно, якщо в електронному вигляді їх збирають, то ви зможете подивитися на певному порталі інформацію про ваші покупки. Загроза щодо персональних даних є, але в той же час є можливості для більш активного і правильного управління взагалі торговим сектором держави. Тому позитиви: пришвидшення, прозорість операції, можливість подивитися, перевірити. І можливість застосування новітніх підходів.

Чи не буде втрачений контроль фіскальних органів?

З одного боку це добре, що новітні технології дозволяють більш швидше і активніше використовувати апарати, а з іншого боку бажання податкових органів мати скрізь свою участь, призвело до того, що ми користуємося апаратами, які розроблялися на початку цього тисячоліття. 15 років тому за кордоном їх уже знімали з використання, а ми їх використовуємо досі. І намагаємося контролювати, як це було 20 років тому. Тому втрата контролю податкової означає, що податкова просто не встигає змінювати підходи до новітніх тенденцій. Якраз завдання податкової протягом цього експерименту визначити своє місце і обсяг того контролю, який потрібен. А сучасні технології дозволяють контролювати всі чеки одночасно.