Українське радіо вітає зі професійним святом медиків країни

Українське радіо вітає зі професійним святом медиків країни

Допомагати людям - надзвичайно благородна справа. Лікар - це посередник між людиною і Богом. У багатьох ситуаціях медпрацівник є останньою інстанцією для хворого. Лікар часто лікує не лише тіло, а й душу людини, вселяючи в її серце віру та надію. Саме про це говоримо з екс-міністром охорони здоров'я Василем Князевичем, доктором медичних наук, який є на зв'язку зі студією Українського радіо.

Доброго ранку, пане Василю! Вітаємо Вас зі святом! Заява Уляни Супрун щодо обов'язкового ліцензування лікарів. Кожні 2 - 3 роки лікарі мають поновлювати свої ліцензії і підтверджувати свою кваліфікацію. З іншого боку, чи не нівелює це обов'язкове ліцензування диплом медичного закладу? Ваше ставлення до цієї ініціативи?

Я не бачу взагалі нічого нового в тих ініціативах, які оприлюднює нинішнє керівництво. Все життя лікар працює над собою, якщо він хоче бути кваліфікованим, надавати допомогу. Він змушений вчитись і підтверджувати свою кваліфікацію. Була так звана атестація лікаря.

Пропонується один із варіантів принципових, на який треба перейти - чи ми ліцензуємо лікаря і його фах, чи ми ліцензуємо медичний заклад. Хто відповідатиме за пацієнта? Це ціла філософія, а її відірвали кусочок і говорять про це... Тому повинні бути системні зміни. І тут нічого нового в цьому немає. Раніше проходили атестацію, а тут підтверджуємо ліцензування. Але ліцензування це шлях, який дасть можливість дуже швидко розвинутись професійним асоціаціям, що нестимуть відповідальність за якість надання допомоги.

З приводу міжнародних протоколів і визнання ліцензії від країн ЄС, США, Канади, Японії та Ізраїлю. Чи великий відсоток лікарів можуть нині перекладати наукові публікації, користуватися платними бібліотеками чи відвідувати міжнародні конференції? Чи має держава фінансувати подібні етапи навчання лікаря?

Я не погоджуюсь із тим, що держава має переглянути позиції, яким чином забезпечити доступ лікарям до цієї інформації, до підвищення фаху і т.д. Нові покоління, які виростають, вони англомовні, тут проблем не буде. Говорити про міжнародні протоколи це одне, а забезпечити їх виконання - дещо інше. Тому це комплексна проблема, яку потрібно розвивати. Треба очікувати через роки інших якостей надання допомоги. Але все залежить від економіки держави, спроможності держави чи людей оплачувати це лікування.

МОЗ також ініціює створення портфоліо для лікарів, яке включатиме історію його медичної практики. Чи на вашу думку повинні бути у цьому портфоліо скарги від пацієнтів?

У свій час ми ініціювали прийняття Етичного кодексу, але я зупинився з його впровадженням поки не зміниться ситуація в цілому і економічна, і не відбудеться реформування охорони здоров'я, тому що цей Етичний кодекс не працюватиме. Треба системно рухатися і не створювати проблем. Нині я із задоволенням займаюсь виявленням кращих фахівців медицини. Ми робимо відзнаку - орден Святого Пантелеймона для таких лікарів. Вона загальноукраїнська і ми піднімаємо її статус.