Сьогодні завершилася реєстрація першокласників (аудіо)

Сьогодні завершилася реєстрація першокласників (аудіо)

Завершилася цьогорічна реєстрація першокласників на вільні місця у школах.

Нагадаємо, цьогоріч правила прийому учнів до першого класу змінено - більше жодних конкурсів, тестувань чи співбесід. А першочергове право потрапити до школи мають діти, які проживають на закріпленій за нею території. Охочих з інших районів школа може прийняти, якщо після першого етапу — за територіальним принципом — залишилися вільні місця. Не всі батьки такі нововведення сприйняли позитивно.

Чи справдилися їхні побоювання — знає Ольга Шеремет:

"Олександр Андросов розповідає, що влаштував доньку у гімназію в Голосіївському районі столиці. Каже, обрав школу, найближчу до житла, котре орендує, бо зручно. І дитина навчатиметься із сусідською малечею разом. Щоправда, розповідає, довелося побігати за довідками.

У гімназії, де навчатиметься донька Олександра, планували набрати 120-ть дітей, а охочих, котрі мають першочергове право, виявлося 140-к. Довелося набирати іще один клас, тому додаткового набору не було. В іншу школу - у Дарницькому районі Києва, 35-ть першачків обрали шляхом жеребкування. Воно відбулось прозоро, розповів директор Сергій Горбачов.

Список першачків, котрих прийняли на навчання, не остаточний, розповів Сергій Горбачов. Залишили кілька місць, якщо у серпні з”являться охочі, котрі мають першочергове право. А це не лише ті, хто за реєстрацією за місцем проживання, а й діти вчителів школи та сестри і брати учнів, котрі там навчаються, і вихованці садочків при школі.Територіальний принцип — справедливіший і менш корупційний, аніж тести, співбесіди чи конкурси, які існували досі, говорить керівник центру “Цедос” Єгор Стадний.

Якщо батьки першокласника орендують квартиру, але договору про оренду житла немає — їм доведеться його оформити, аби дитина отримала право навчатися у найближчій школі. Це порада Єгора Стадного. Також, за його словами, запроваджена новація дасть змогу місцевій владі сформувати реєстр дітей дошкільного віку, які мали б найближчим часом піти у перший клас. І спланувати будівництво шкіл. Бо у густозаселених районах міст частина шкіл переповнена".

Ольга Шеремет. Українське радіо.

Прослухати

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!