Євген Черников: Сенцова до реанімації не відвозили і він продовжує голодування

Євген Черников: Сенцова до реанімації не відвозили і він продовжує голодування

Українські заручники в російських тюрмах: опір ціною життя. Як Україна може допомогти звільнити бранців Кремля, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" друг Олега Сенцова, актор Євген Черников:

Остання інформація на зараз це те, що ми абсолютно не знаємо, в якому стані перебуває Олег, на жаль. Адвокат поїде до нього тільки 21 числа, обставини так склалися. З'явилася інформація в Інтернеті, нібито Олега возили в реанімацію, але його адвокат її спростовує у себе на сторінці. Він заявив, що Олега до реанімації не відвозили і він продовжує голодування. І треба без істерик робити далі нашу справу, сприяти міжнародному тиску на цю справу.

Щодо ситуації, яка склалася з нашим омбудсменом Людмилою Денисовою, яку не пустили в колонію у Лабитнангі до Олега Сенцова, і позиції її російської колеги пані Москалькової. Як так сталося, адже домовлялися офіційно?

Позиція Москалькової - це офіційна позиція влади РФ. Річ у тім, що вони кажуть, що Олег не є громадянином України. Але це абсурд повний. І вони, спираючись на це, не пускають українських представників до нього.

Ви вважаєте, це політичні причини? Немає необхідності приховувати Сенцова, його стан справжній?

Хочеться вірити, що це політична така дурість Росії, що стан Олега не погіршився. Але це теж, на жаль, не виключено. Зараз уже рахунок йде не на дні, а сьогодні 33 день, а на години.

Після 30 днів, як стверджують медики, починаються незворотні зміни. Заяви Москалькової дуже дивно виглядають, що стан Олега Сенцова нібито задовільний.

Олег Сенцов п'є тільки воду і отримує раз у два дні крапельницю з розчином глюкози. Примусове годування без згоди Олега прирівнюється до тортур, бо це дуже складна процедура. Звісно, це не дозволить йому померти, але нічого хорошого в цьому немає.

Чи не краще було Олегу, якщо з таких людяних позицій зазначити, відмовитися від голодування?

Ні, це позиція дуже сильної людини, цілеспрямованої. Кожне його слово в останньому зверненні на суді, Олег думає над кожним своїм словом, над кожним своїм вчинком. Він дуже цілеспрямований. І він від своїх слів не відмовиться, допоки не почнуть виконувати його умови голодування.

А якщо раптом не підуть на ці умови?

Він піде до кінця, на жаль.