Євген Невмержицький: Підвищувати акцизи на алкоголь треба помірніше

Євген Невмержицький: Підвищувати акцизи на алкоголь треба помірніше

Чому Уряд збирається підвищити ціни на алкоголь, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері"  кандидат економічних наук, керуючий партнер Консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький:

Рішення щодо збільшення ставок акцизів завжди продиктоване бажанням підвищення надходжень до держбюджету. Я підкреслюю, бажанням. І метою є збільшення надходжень до бюджету, але не завжди така мета досягається. Бо це найпростіший спосіб поповнення бюджету. Але результатом таких підвищень часто стає інша ефективність. Тобто результатом стає погіршення здоров'я людей, збільшення сурогатної продукції і підробок.

Ці підвищення насправді будуть такими відчутними для споживача?

На мій погляд, 12% - це немале підвищення. Коли б це було ефективно? Це було б ефективно тоді, коли збільшення акцизного податку на алкогольні вироби і доведення їх до європейських стандартів, коли реальна заробітна плата збільшується, коли реальні доходи населення збільшуються. Причому, збільшення доходів має відбуватися більшими темпами, ніж збільшення акцизу на алкогольні вироби. Тоді б це не було на шкоду здоров'ю, на збільшення сурогатної продукції. На мій погляд, ефективнішим було б помірніше ставлення до підвищення акцизних податків як до найпростішого способу збільшення бюджету. На жаль, наш уряд йде шляхом найбільш простим. Не створенням кращих умов для ведення бізнесу в Україні, а простим, елементарним підвищенням податків. Що не завжди досягається тієї мети, яка ставиться.