Олена Махова: Сьогодні Маріуполь живе мирним захищеним життям

Олена Махова: Сьогодні Маріуполь живе мирним захищеним життям

14 червня - четверта річниця звільнення Маріуполя від проросійських терористів.

Як живе прифронтове українське місто? В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" розповіла начальник управління з питань преси та інформації Маріупольської міської ради Олена Махова.

- Сьогодні місто живе мирним життям. Місто розвивається, місто розквітає. За останні чотири роки дуже багато подій відбулося в місті. Останні два роки місто зробило великий крок уперед і в плані міжнародних відносин, і в плані свого поступу до розквіту. У місті відкрилося три вищі навчальні заклади, які переїхали з окупованих територій - Донецький університет управління, Донецький медичний університет, Донецький інститут внутрішніх справ МВС України. Розвивається студентський рух, бо діти побачили можливості для себе.

Маріуполь - це місто, в якому міська влада працює з настроєм людей для того, щоб люди дійсно ідентифікували себе як українці. А вони так і ідентифікують себе зараз. Відбувається багато фестивалів, багато музичних подій, багато свят для містян, сімейних фестивалів, бо це зараз дуже потрібно жителям нашого міста.  

Повертаючись до подій 2014 року, згадуємо, що українські військові були не впевнені в доцільності проведення операції, тому вона і проводилась силами МВС і добровольців. Штурм міста декілька разів переносився з різних причин.  Як Ви думаєте, чи можна було б проводити цю операцію більш широкомасштабно, щоб спіймати всіх окупантів-втікачів.

- Не коментуватиму дії військових, бо це буде некомпетентно. Сьогодні місто Маріуполь є дуже захищеним зі всіх боків. Сьогодні наше місто дуже безпечне - займає шосте місце серед  безпечних міст України. У місті встановлена система відеоспостереження, яка є одна з найкращих в Україні. Це багатомільйонні інвестиції. Камери встановлено на перехрестях, блокпостах. Поліція здійснює повну аналітику, сканують не тільки машини, а й обличчя можуть розпізнавати. Кількість правопорушень дуже зменшилася.

Маріуполь - це мирне українське місто. Ми дуже вдячні українським військовослужбовцям. Вони не покидають місто, надійно захищають його.  Ми вдячні військовим, що захистили наше місто. Сьогодні Маріуполь живе мирним захищеним життям.

Відверто проросійські сили, які працюють проти інтересів України, намагаються взяти реванш, працює проросійська пропаганда, дуже багато популізму, різних фейків. Є люди, які "ведуться" на це.   Наскільки багато є дезінформації, наскільки багато в Маріуполі є прихильників "русского мира", які намагаються "запудрювати" людям мізки, і що є на противагу?

- У Маріуполі, на мою думку, зараз немає прихильників "русского мира", бо кожен маріуполець свого часу на собі відчув що таке "русский мир". Я вдячна нашим ЗМІ, які дуже підтримують український патріотизм. У Маріуполі працюють тільки українські радіостанції, тільки українські телеканали, наші місцеві ЗМІ дуже патріотично налаштовані. З цим проблем у місті зараз немає. Влада в Маріуполі всіляко показує що таке Україна.

У вашому місті дуже сильні позиції Ріната Ахметова. Більшість у вашій місцевій раді належить Опоблоку. Якою є позиція місцевого Опозиційного блоку? На жаль, у місті не було проведено ніякої роботи з дисипаразації місцевих органів влади. Ті люди, які мали відношення до проведення сипаратистських акцій навесні 2014 року, вони є зараз у владі, як вони себе поводять?

- Вибори відбулися у грудні 2015 року. Міський голова Маріуполя не належить до жодної політичної сили, не був членом жодної політичної партії.  Щодо депутатів - так, більшість становлять представники Опозиційного блоку. Але це зовсім нові люди. Наш Опозиційний блок - це журналісти, вчителі, працівники культури. Це люди нового формату, які з гордістю вдягають вишиванки на засідання сесії міської ради, і з гордістю вивчають, якщо хтось не знає, українську мову.